22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Unu din patru copii din Republica Moldova este expus fumului de țigară în familie
Unu din patru copii din Republica Moldova este expus fumului de țigară în familie

Unu din patru copii din Republica Moldova este expus fumului de țigară în familie

1 iunie 2015, 15:10

70 la sută dintre fumători încep acest viciu înainte de a atinge majoratul. Datele statistice arată că unu din 10 copii este expus fumului de țigară în spațiile și localurile pe care le vizitează.

Statisticile mai demonstrează că procentul fumătorilor în rândul adolescenților este foarte înalt. „Acest lucru ne demonstrează că există o necesitate imperativă de a crea spații cu adevărat libere de tutun pentru a asigura protecția sănătății copiilor. Tinerii fumează atât din cauza accesibilității libere sub formă de preț, publicitate agresivă, cât și sub formă de acces fizic. În acest aspect, am intervenit prin interdicții totale a publicității inclusiv în locurile de comercializare. Tinerii și adolescenții fac parte dintr-o categorie-țintă pentru toate intervențiile și acțiunile pe care le-am propus și le realizăm”, a comunicat pentru MedNews ministrul adjunct al Sănătății, Svetlana Cotelea.

Conform estimărilor, fumatul este cauza apariției cancerului pulmonar în 71% din cazuri, 42 % din bolile respiratorii cronice și 10% din bolile cardiovasculare, provocând peste 10% din totalul deceselor de cancer, de afecțiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, hepatice, ulcer stomacal, diabet. Acestea sunt de 2,3 ori mai răspândite în Republica Moldova decât media pe țările europene.

Conform datelor, din totalul de aproximativ 38.000 de decese anual, peste 4500 din ele se datorează bolilor cauzate de consumul tutunului.

Cheltuielile anuale, pentru bolile, cauzate de consumul de produse din tutun, în anul 2012, se estimau în republică la peste 880 milioane lei. Costurile economice în urma pierderilor productivității, legate de tutun, din cauza deceselor premature, spitalizărilor și tratamentului în ambulatoriu au ajuns la 1,8 miliarde lei.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Unu din patru copii din Republica Moldova este expus fumului de țigară în familie Reviewed by on . 70 la sută dintre fumători încep acest viciu înainte de a atinge majoratul. Datele statistice arată că unu din 10 copii este expus fumului de țigară în spațiile 70 la sută dintre fumători încep acest viciu înainte de a atinge majoratul. Datele statistice arată că unu din 10 copii este expus fumului de țigară în spațiile Rating: 0
scroll to top