29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » UPDATE: Deputații cer adaos de 100 de lei la salariul tarifar al lucrătorilor medicali
UPDATE: Deputații cer adaos de 100 de lei la salariul tarifar al lucrătorilor medicali

UPDATE: Deputații cer adaos de 100 de lei la salariul tarifar al lucrătorilor medicali

Majorarea lefilor va fi discutată mâine în Parlament

30 iulie 2015, 10:56

Deputații s-au întrunit astăzi în penultima ședință din sesiunea de primăvară. Înainte de a trece la ordinea de zi, fracțiunea comuniștilor a propus un set de măsuri compensatorii pentru populație după majorarea tarifelor la energie electrică și gaz natural. Una dintre ele este mărirea salariilor lucrătorilor medicali.

„Vrem să se analizeze în regim de urgență această inițiativă legislativă. Am mizat că vom avea astăzi un Guvern funcțional și responsabil, de aceea credem că am putea să examinăm aceste proiecte mâine, înainte de vacanță”, a declarat astăzi în plenul Paramentului Oxana Domenti.

Șefa Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, a propus ca, în legătură cu majorarea tarifelor la electricitate și gaz, să fie modificată Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pentru anul 2015 în sensul majorării salariului tarifar pentru lucrătorii medicali. La moment, în conformitate cu articolul 5 al Legii, salariul tarifar pentru categoria I de calificare pentru angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul AOAM, constituie 1000 de lei. „Noi propunem că salariul tarifar pentru categoria I de salarizare să crească de la 1000 la 1100 de lei. Aceasta se multiplică la coeficienții pe categorii salariale, astfel încât leafa medicilor se va majora cu 400-500 de lei, iar a asistenților medicali – cu circa 300 de lei”, a declarat pentru MedNews  Oxana Domenti.

Conform estimărilor deputaților, pentru majorarea propusă este nevoie de 25 de milioane de lei lunar. „ Noi am văzut că în acest an bugetul asigurărilor medicale a fost aprobat în creștere la venituri cu circa 10%, astfel teoretic ar trebui să existe surse pentru majorare. Reușita acestei majorări depinde foarte mult de transferurile pe care le face bugetul de stat la fondurile de asigurare medicală. Dacă se vor face ritmic, în timp, am certitudinea că salariul va crește”, a spus șefa Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Parlamentarii au convenit asupra faptului că proiectul legislativ este unul salutabil, însă are nevoie de avizul Guvernului, care încă nu a fost învestit. Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a menționat că dacă Guvernul va fi învestit și va aviza astăzi acest proiect, în mod exclusiv acesta ar putea să fie examinat vineri.

În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații din partea PCRM au solicitat să fie audiat ministru al Finanțelor, Anatol Arapu.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
UPDATE: Deputații cer adaos de 100 de lei la salariul tarifar al lucrătorilor medicali Reviewed by on . Deputații s-au întrunit astăzi în penultima ședință din sesiunea de primăvară. Înainte de a trece la ordinea de zi, fracțiunea comuniștilor a propus un set de m Deputații s-au întrunit astăzi în penultima ședință din sesiunea de primăvară. Înainte de a trece la ordinea de zi, fracțiunea comuniștilor a propus un set de m Rating: 0
scroll to top