14 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Urmează cea mai dură parte a reformei
Urmează cea mai dură parte a reformei

Urmează cea mai dură parte a reformei

21 ianuarie 2015, 13:57

Forfotă în jurul majorării prețurilor la peste 2000 de medicamente la început de an. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, riscă să supere conducerea țării, semnând Ordinul privind  înregistrarea preţurilor de producător la medicamente. Institutul Oncologic se confruntă cu lipsa unor preparate vitale pentru tratamentul pacienților oncologici. Presa agită frenetic situația creată. Este tabloul zilei de ieri…  Astăzi toată lumea e cu ochii pe Parlament, acolo unde se așteaptă instituirea organelor de conducere ale forului legislativ.

În așteptarea deciziilor care ne vor marca soarta în următorii 4 ani, țara ghicește dacă au fost ori nu partajate portofoliile de miniștri. Cine va fi viitorul ministru al Sănătății?

Oricine va ocupa acest fotoliu (o poziție deloc de invidiat), va trebui să continue reformele din sistem. Pentru că viața merge înainte! Reforma spitalicească nu mai poate întârzia. „Lumea medicală” s-a împărțit în două tabere – pro și contra reformei rețelelor de spitale.

Restructurarea asistenței medicale spitalicești publice care astăzi înseamnă o rețea de 67 de spitale de nivel republican, departamental, municipal, raional și local face parte din Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate pentru anii 2008 -2017. Pe timpul mandatului de ministru al Sănătății deținut de Vladimir Hotineanu, Guvernul a aprobat Programul de dezvoltare a asistenței medicale spitalicești pentru anii 2010 – 2012. Scopul documentului de eficientizare a rețelei și creștere a calității serviciilor spitalicești prestate era de a corespunde așteptărilor populației. Programul a fost gândit în baza Planului Național General al Spitalelor pentru anii 2009 – 2018, elaborat cu susținerea experților germani în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale. Au urmat dezvoltarea proceselor de configurare a Spitalului Clinic Republican ca centru de excelență și introducerea noii modalități de plată în baza indicelui de complexitate a cazurilor – DRG, dar și crearea primelor parteneriate publice private (PPP) în perioada mandatului ministrului în exercițiu, Andrei Usatîi.

Dacă reforma spitalicească ar fi parcurs Planul General al Spitalelor, urma să avem 9 spitale zonale care ar fi înlocuit 35 de spitale raionale, 2 centre regionale la Cahul și Bălți. În municipiul Chișinău, unde avem cea mai „arhaică” structură de sănătate – o reminiscență sovietică a sistemului Semașko, am fi avut 3 tipuri de spitale: municipale (responsabile pentru tratamentul populației din Chișinău), centre de excelență și universitare (pentru servicii complexe și educație medicală).

Ambițioase planuri, riscante pentru ratingurile politice și poate de asta atât de dureroase în contextul instabilității politice care ne cerne periodic – ba cu alegerea președintelui, ba cu alegerile parlamentare, ba locale. Pe interior, comunitatea medicală înțelege aceste procese, le tolerează, dar simte nevoia unui respiro – necesitatea unei „recreații” politice.

Urmează cea mai dură parte a reformei sistemului de sănătate și ea va trebui implementată de Guvernul pe care îl așteptăm să se nască. Reușita va depinde de voința politică, profesionalismul și demnitatea cetățenească a celui care va fi la cârma Ministerului Sănătății. Reușita va depinde de modul cum vor înțelege această reformă, această performanță, cei 40 de mii de lucrători din sistemul de sănătate – un proces menit să creeze, în perspectivă, un sistem care să aducă eficiență la nivel de sistem și bunăstare la nivelul breslei care reprezintă vârful de lance al societății.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Urmează cea mai dură parte a reformei Reviewed by on . Forfotă în jurul majorării prețurilor la peste 2000 de medicamente la început de an. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, riscă să supere conduce Forfotă în jurul majorării prețurilor la peste 2000 de medicamente la început de an. Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, riscă să supere conduce Rating: 0
scroll to top