26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Urologii moldoveni se întrunesc în al VI-lea Congres
Urologii moldoveni se întrunesc în al VI-lea Congres

Urologii moldoveni se întrunesc în al VI-lea Congres

22 octombrie 2015, 21:10

Al VI-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal, dedicat jubileului de 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost deschis oficial joi, 22 octombrie 2015. Manifestarea științifică a întrunit circa 200 de participanți din republică și de peste hotarele ei și va dezbate până pe 23 octombrie probleme în urologia contemporană, dializă și transplant renal.

Potrivit președintelui Congresului, d.ș.m și profesor universitar Adrian Tănase, cele mai importante schimbări în practica urologică s-au produs în implementarea la scară republicană a metodelor noi de tratament chirurgical și laporoscopic, iar în perioada de patru ani, dintre Congrese au fost reluate intervențiile pentru transplantul renal. „Rezultatele din transplantul renal sunt comparabile cu cele la nivel european, chiar dacă anual efectuăm circa 10-12 operații. Supraviețuirea pacienților și a rinichilor în urma acestor intervenții ajunge la circa 95-100%, iar anul acesta avem 100% a nivelului de supraviețuire”, a spus în deschiderea Congresului dr. Adrian Tănase.

Cei prezenți la manifestarea oficială de deschidere a evenimentului, la propunerea vice prim-ministrului, Gheorghe Brega, au ținut un minut de reculegere în memoria înaintașilor USMF „Nicolae Testemițanu” și a colegilor care în 1955 au pus bazele Serviciului de Urologie în republică. Dr. Gheorghe Brega a ținut un discurs emoționant în fața specialiștilor. El a mulțumit colegilor săi de specialitate pentru munca pe care o depun în pofida crizelor de ordin economic, financiar, social și politic pe care le traversează Republica Moldova: „Nu am să vă spun cum se tratează aceste crize, pentru că în majoritate sunteți chirurgi. Și totuși, astfel de crize se tratează numai radical, numai prin intervenție chirurgicală și sunt sigur că veți contribui profesional, cum știți mai bine, la înlăturarea acestor crize”.

În deschiderea oficială a Congresului, Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan a trecut în revistă reușitele serviciului public, printre care a menționat relansarea programului de transplant renal acum trei ani și necesitatea creșterii numărului de operații de transplant. De asemenea, Ruxanda Glavan nu a ezitat să vorbească și despre lacunele serviciului public de urologie. „La Congres nu puteam să nu ating subiectul dializei, ori este o problemă care doare, pentru că încă nu există acel parteneriat public privat viabil și din primele cercetări pe care le-am făcut s-ar putea să nu reușim în acest an, dar din 2016. Constat cu regret că nici în această formulă nu va fi rezolvată problema integrală a tuturor cetățenilor care au nevoie de dializă”, a spus Ministra Sănătății. Ea i-a îndemnat pe toți cei prezenți să contribuie la dezvoltarea serviciului urologic din republică în cel mai scurt timp.

Pe durata Congresului, Școala Europeană de Urologie desfășoară un curs educațional, și simultan cu sesiunile în plen sunt organizate patru simpozioane științifice cu participarea mai multor companii farmaceutice.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Urologii moldoveni se întrunesc în al VI-lea Congres Reviewed by on . Al VI-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal, dedicat jubileului de 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicola Al VI-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal, dedicat jubileului de 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicola Rating: 0
scroll to top