3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 întârzie
Vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 întârzie

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 întârzie

„Ne putem vaccina, theoretic, și în ianuarie, suntem în perioada de profilaxie”

12 noiembrie 2015, 14:58

Până la sfârșitul lunii noiembrie, vaccinul antigripal ar putea să ajungă în instituţiile medicale primare pentru vaccinarea categoriilor de risc, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat. Declarația a venit după ce CNAM, responsabilă în acest an de achiziționarea vaccinului, respectiv 50.000 de doze, a dat publicității faptului că procedura de licitare a vaccinului antigripal a fost anulată, din cauza ofertelor operatorilor economici, care nu au întrunit condiţiile precalificate pentru ingredientele vaccinului de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii și solicitate de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP).

„Fiind îngrijorată de această situație, conducerea Ministerului a întreprins măsurile necesare. Am contactat potențiali donatori externi și, la sfârșitul lui octombrie, am primit o confirmare pentru o posibilă donație de 100 000 de doze de vaccinuri”, a declarat Minstra Sănătății.

Potrivit acesteia, cele 50 000 de vaccinuri care nu au reușit să fie achiziționate la prima procedură de licitație publică, de pe 2 septembrie, de către CNAM, va fi repetată pe 23 noiembrie, iar „posibilă donație de 100 000 de doze de vaccinuri antigripale”, ar putea să ajungă în țară până la sfârșitul lunii noiembrie. „În mod normal ar fi trebuit să vină până la sfârșitul lunii noiembrie donația”, a mai spus Ruxanda Glavan.

Solicitat de MedNews să confirme sau să infirme prezența vaccinului la parametrii farmacoterapeutici recomandați de OMS, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) a răspins evaziv. „Sunt înregistrate mai multe vaccinuri antigripale recomandate de OMS , pentru diferite perioade de timp. Pentru sezonul 2015/2016, vaccinul care corespunde recomandărilor OMS (pentru emisfera nordică) şi deciziei Uniunii Europene are denumirea comercială Influvac® și este  produs de către compania Abbott Biologicals B.V., Olanda”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Dragancea. Cert este că în rețelele de farmacii din Chișinău, produsul amintit lipsește de pe rafturi.

În același timp, specialiștii în sănătate publică spun că lipsa vaccinurilor antigripale specifice acestui sezon pe piața farmaceutică a țării în această perioadă nu este un motiv de îngrijorare: „Nu am întârziat cu vaccinul. Imunitatea față de virusul gripal se formează în timp de 3 săptămâni după vaccinare, iar sezonul de îmbolnăvire începe în luna februarie. Teoretic, dacă ne vaccinăm în luna ianuarie, ne încadrăm în perioada de profilaxie a gripei”, a spus, în cadrul aceleași emisiuni, Nicolae Furtună, directorul adjunct al CNSP.

Puneți vaccinul antigripal de unde nu-i! Prezența vaccinurilor antigripale pentru sezonul 2015-2016 în Republica Moldova nu este rentabilă

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Vaccinul antigripal pentru sezonul 2015-2016 întârzie Reviewed by on . Până la sfârșitul lunii noiembrie, vaccinul antigripal ar putea să ajungă în instituţiile medicale primare pentru vaccinarea categoriilor de risc, a declarat mi Până la sfârșitul lunii noiembrie, vaccinul antigripal ar putea să ajungă în instituţiile medicale primare pentru vaccinarea categoriilor de risc, a declarat mi Rating: 0
scroll to top