16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » VALERIU CUȘNIR: „Miturile nu-ți salvează vederea. Opriți miopia!”
VALERIU CUȘNIR: „Miturile nu-ți salvează vederea. Opriți miopia!”

VALERIU CUȘNIR: „Miturile nu-ți salvează vederea. Opriți miopia!”

27 ianuarie 2015, 14:19

În cei 37 de ani de carieră medicală, chirurgul oftalmolog Valeriu Cușnir a redat lumina ochilor unui mare număr de pacienți și a făcut primul transplant de cornee în Republica Moldova. Este șeful Clinicii de oftalmologie la Spitalul „Sfânta Treime” și operează la Spitalul Feroviarilor unde l-am și întâlnit, între două intervenții chirurgicale.

MedNews: Am vrea să știm cât de răspândită este miopia la noi. Astăzi și picii stau în fața tabletelor și calculatoarelor… A „întinerit” cumva această boală?

Valeriu Cușnir: Cu regret, miopia devine mai degrabă un fel de „stare normală”, decât o boală. Adevărat, există o predispoziție de a se transmite ereditar, dar apare mai cu seamă atunci când îi creăm condiții. Uitați-vă ce fac copii!.. La lecții scriu și citesc, la recreație folosesc tableta sau telefonul, acasă se așează în fața televizorului sau la calculator. Noi, maturii, stăm la birou tot la calculator. Deci, practic, suntem permanent într-un spațiu închis în care totul e aproape. Exploatarea neîntreruptă a ochiului conduce treptat la aceea că el își pierde funcțiile. Cei mai mulți invalizi în oftalmologie au miopie.

MedNews: Cât de severă trebuie să fie boala, pentru ca un miop să obțină grad de invaliditate?

Valeriu Cușnir: Miopia se măsoară în dioptrii. În medie, ochiul are 24 de mm. Dacă omul are vederea -3, ochiul lui este mărit cu un milimetru. Miopia până la 3 dioptrii este de grad mic, de la 3 până la 6 – grad mediu, de la 6 până la 9 – se consideră grad superior, iar mai departe e miopie de grad foarte mare. În cazul miopiei de grad mediu poate surveni o schimbare – de exemplu, se poate rupe sau dezlipi retina, se poate ajunge la o distrofie sau poate avea loc o hemoragie. Aceasta condiționează invaliditatea. Traumele sunt cauzate, de obicei, de efortul fizic mare. La femei, un astfel de efort este nașterea.

MedNews: Nașterea în condiții de miopie este un subiect în privința căruia există polemici. Sunt multe femei reticente față de o intervenție chirurgicală înainte de naștere. Circulă tot felul de zvonuri care generează temeri. Cât de întemeiate sunt acestea?

Valeriu Cușnir: De fapt, efectul e exact invers. Dacă femeia are miopie simplă, chiar și de grad foarte mare, nu e absolut nici o problemă la naștere. În schimb, atunci când există miopie cu schimbări la baza ochiului, este nevoie de operație sau tratament cu laser pentru întărirea retinei, iar după aceasta femeia poate merge liniștită în sala de travaliu. Oricând există suspiciuni că poate fi ceva în neregulă, se recurge la cezariană.

MedNews: Dar există riscuri în cazul operațiilor contra miopiei?

Valeriu Cușnir: Sunt două tipuri de operații contra miopiei. Prima oprește progresarea bolii, iar a doua face ca miopia să dispară. Dar e numai o aparență! Pacientul începe să vadă ca și cum sută la sută, dar miopia nu dispare. În timpul operației, noi practic îi montăm omului ochelari în ochi, îi întoarcem corneea ca el să vadă mai bine, dar nu neutralizăm miopia. Atunci când vrem să oprim miopia, în ochi se introduc diferite materiale precum siliconul sau lavsanul. În timp, și aceste elemente pe care le introducem în ochi se îmbolnăvesc de miopie și se transformă exact așa cum se modifică sclera în timpul vederii scurte. Până la urmă e o procedură temporară – nu pentru toți, dar pentru mulți și se consideră operație cosmetică. De aceea noi, medicii oftalmologi, purtăm ochelari.

MedNews: Atunci care sunt plusurile?

Valeriu Cușnir: E mai bine să recurgem la operația care oprește miopia, nu la cea care o îndepărtează. În acest caz, în ochi se introduce o panglică dintr-un material special care rotunjește puțin globul ocular. În jurul acestui material se formează un țesut vascular. Este un proces perfect normal, fiindcă organismul luptă contra unui corp străin. Aceasta cauzează o mai bună circulație sangvină și, în rezultat, vederea se îmbunătățește. Și nu doar la ochiul operat, dar și la ochiul par. Procedura pentru celălalt ochi se repetă peste un an sau doi. Important e ca operația să fie făcută când copilul încă se dezvoltă, pe la 12-14 ani. Dacă am reușit să prindem acest moment, putem fi siguri că am oprit miopia.

MedNews: Care sunt factorii ce determină progresarea miopiei?

Valeriu Cușnir: E greșit să dăm vina doar pe calculator. În primul rând, miopia progresează pentru că ducem un mod nesănătos de viață: nu facem sport, nu ne asigurăm suficient cu vitamine, ne alimentăm incorect, prea puțină lumină în încăperile în care lucrăm și prea mult stres…

MedNews: Că tot vorbeați de alimentație – care sunt produsele care ne protejează vederea?

Valeriu Cușnir: Știți bancul acela? „Ați văzut vreodată un iepure cu ochelari?” (râde). Tot ce este natural și crescut în țara noastră este folositor. Deci, bananele și portocalele nu ne sunt specifice, iar atunci când auziți că ele ne ajută să luptăm cu o patologie sau alta, cel mai probabil se exagerează. Trebuie să consumăm ceea ce crește în regiunea noastră și, cel mai important, în perioada cuvenită.

MedNews: Îmi amintesc că se vorbea, la un moment dat, despre o carte „miraculoasă” cu exerciții de tratare a oricărui grad de miopie sau prezbiție. Cât de adevărate sunt sfaturile de acolo?

Valeriu Cușnir: Știți cum se numea cartea aceea? „Cartea proștilor” (râde)! Să știți că dacă era așa, jumătate din cei miopi erau deja tratați. Cei care au „băgat mâna în foc” că s-au tratat aveau, probabil, spasm de acomodare, exact ca și cârcelul la picior, doar că în ochi. Cu părere de rău, nu există așa exerciții. Dar vreau să vă spun despre un caz. Am lucrat la Spitalul Cancelariei de Stat unde veneau „oameni mari”, importanți. Copiii unora dintre ei sufereau de miopie. La cererea funcționarilor, specialistul principal pe boli ale ochiului din URSS venea să facă exerciții cu acei copii. Când le făcea exerciții, totul era bine. Cum plecau copiii acasă – dispărea și efectul. Astfel, copiii ajungeau până la 15 dioptrii de miopie.

MedNews: E adevărat că adesea copiilor cu miopie li se prescriu ochelari pentru prezbiție? De ce se face asta?

Valeriu Cușnir: În perioada sovietică și post-sovietică, medicii într-adevăr recomandau ochelari pentru prezbiție în cazuri de miopie la copii. Acest lucru se făcea pentru a relaxa mușchiul care încorda ochiul. Acea încordare provoca miopia. Practic, ochelarii cu plus, destinați prezbiției, relaxau acel mușchi și restabileau vederea normală. Unii susțineau această teorie, alții o blamau. Cert este, însă, că dacă prescrii copilului ochelari de acest fel, lui i se face mai ușor. În astfel de cazuri nu e vorba de miopie, ci de spasm de acomodare. Se recomandă picurarea de atropină pentru relaxarea mușchiului.

MedNews: Așadar, dacă nu sunt exerciții-minune pentru miopia deja existentă, avem nevoie de alte mijloace ajutătoare. Ce alegem – lentilele de contact sau ochelarii?

Valeriu Cușnir: E bine să ai și una și alta. Dacă purtați lentile de contact, trebuie neapărat să aveți și ochelari, pentru că oricât de moderne și bune ar fi lentilele, ele creează hipoxie (n.r. lipsă de aer) la cornee. În lipsa aerului și microelementelor, corneea se vascularizează. De aceea, pentru cei care folosesc lentilele de contact există regula 5+2: cinci zile se poartă lentile, iar două zile – ochelari. Numai că ochelarii tot trebuie aleși cu grijă. Nu e bine să ne procurăm ochelari de pe stand, să ni-i punem pe nas și să credem că am rezolvat problema. E nevoie de o consultație la medicul oftalmolog care să ne spună care este distanța interpupilară exactă. Dacă acest lucru este ignorat și ochelarii procurați sunt prevăzuți pentru distanța dintre pupile de 1-2 mm mai mare sau mai mică, unghiul de refracție e deja cu totul altul. Mai mult, distanța trebuie măsurată nu doar de la pupilă la pupilă, ci de la nas la fiecare pupilă în parte, pentru că noi nu suntem perfect simetrici.

MedNews: Care sunt cele mai grave afecțiuni ale ochiului care necesită operație și care este cea mai complexă intervenție?

Valeriu Cușnir: Cea mai răspândită operație la ochi este contra cataractei. Este ușor de tratat și trece imediat. Din păcate, există și alte afecțiuni care chiar și după operație nu restabilesc vederea în totalitate. Printre ele se numără retinopatia diabetică, glaucomul, dezlipirea de retină. Cea din urmă poate fi operată cu succes în primele două săptămâni de la apariție. Deja în a treia săptămână, efectul obținut scade cu 50%. Dar imaginați-vă că sunt oameni care vin cu dezlipire de retină peste doi sau trei ani. Groaznic!

MedNews: Ca să nu se întâmple așa ceva, ce sfaturi le-ați da cititorilor noștri?

Valeriu Cușnir: În primul rând, să aibă vedere clară. Dar pentru aceasta e necesar să rămână permanent vigilenți în privința stării generale a sănătății. Să nu evite consultațiile medicale de rutină – odată în an. Nu e nimic complicat și nu doare. Să facă o cardiogramă! Să-și verifice vederea! Fiți sănătoși!

A dialogat Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
VALERIU CUȘNIR: „Miturile nu-ți salvează vederea. Opriți miopia!” Reviewed by on . În cei 37 de ani de carieră medicală, chirurgul oftalmolog Valeriu Cușnir a redat lumina ochilor unui mare număr de pacienți și a făcut primul transplant de cor În cei 37 de ani de carieră medicală, chirurgul oftalmolog Valeriu Cușnir a redat lumina ochilor unui mare număr de pacienți și a făcut primul transplant de cor Rating: 0
scroll to top