24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Vezi cui datorează Moldova statutul de țară care a eliminat sifilisul congenital

Vezi cui datorează Moldova statutul de țară care a eliminat sifilisul congenital

8 iunie 2016, 19:38

„Eliminarea transmiterii de la mama la făt a sifilisului se datorează sistemului bine organizat de depistare precoce a sifilisului la gravide și echipei naționale de medici pentru validarea eliminării infecției congenitale”, a declarat pentru MedNews Mircea Bețiu, șeful Catedrei de dermatovenerologie a USMF„Nicolae Testemițanu”, expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în acest domeniu și lider al echipei naţionale pentru validarea eliminării transmiterii de la mama la făt a sifilisului.

În ultimii patru ani în Republica Moldova rata sifilisului transmis de la mamă la făt este de 2 ori mai mică față de pragul stabilit de OMS. Țara noastră a obținut statutul OMS de țară care a eliminat transmiterea sifilisul congenital având o rată de 0,2 cazuri de sifilis congenital la 1000 de nou-născuți, în timp ce pragul OMS este de 0,5 cazuri la 1000.

Republica Moldova este printre primele state la nivel mondial care a aplicat indicatorii de validare a eliminării sifilisului, iar echipa națională condusă de Mircea Bețiu este cea care a elaborat întreaga metodologie aplicată astăzi pe plan internațional.

„Colaborarea cu agențiile ONU în acest sens a început din 2012 când am participat activ la elaborarea principiilor de validare a eliminării infecțiilor congenitale HIV și sifilis. În perioada 2012 – 2014 am întocmit cadrul normativ și editat Ghidul OMS pentru validarea eliminării transmiterii congenitale al acestor infecții, iar în 2015, țara noastră a confirmat după o etapă de prevalidare că este pregătiră pentru a trece procedura OMS de validare a eliminării transmiterii sifilisului congenital”,  a comunicat Mircea Bețiu.

Într-o postare pe o rețea de socializare, consilierul Prim-ministrului Republicii Moldova pe probleme sociale și sănătate, Mircea Buga a adresat un mesaj de recunoștință și felicitare echipei care a contribuit la această realizare de anvergură. „Ţin să menţionez că în spatele fiecărei realizări de asemenea anvergură stă întotdeauna o echipă de profesionişti, de oameni dedicaţi. Lor le datorăm, în mare parte, ascensiunile în plan de dezvoltare de care se bucură întreaga populaţie a ţării noastre”.

Iată numele membrilor echipei naţionale a Republicii Moldova pentru validarea eliminării transmiterii de la mama la făt a sifilisului:

  • Mircea Bețiu – șef catedră, USMF
  • Iulia Emeț – USMF
  • Viorel Calistru – sef departament, SDBC
  • Lucia Pirtina – director adjunct, SDBC
  • Svetlana Popovici – SDBC
  • Petru Crudu – director adjunct, CNMS
  • Iurie Dondiuc – director adjunct, SCM nr.1
  • Iulian Oltu – director, SDBC
  • Boris Nedelciuc – USMF
  • Petru Bulgac – director, DDVM
  • Vasile Morcov – DDVM
  • Ghenadie Curocichin – șef catedra, USMF
  • Victoria Ciubotaru – șef laborator, IMC

sifiliscongenital

 MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Vezi cui datorează Moldova statutul de țară care a eliminat sifilisul congenital Reviewed by on . „Eliminarea transmiterii de la mama la făt a sifilisului se datorează sistemului bine organizat de depistare precoce a sifilisului la gravide și echipei naționa „Eliminarea transmiterii de la mama la făt a sifilisului se datorează sistemului bine organizat de depistare precoce a sifilisului la gravide și echipei naționa Rating: 0
scroll to top