2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Viitorii formatori moldoveni în sănătatea mintală au văzut cum funcționează serviciile comunitare de sănătate mintală în Olanda
Viitorii formatori moldoveni în sănătatea mintală au văzut cum funcționează serviciile comunitare de sănătate mintală în Olanda

Viitorii formatori moldoveni în sănătatea mintală au văzut cum funcționează serviciile comunitare de sănătate mintală în Olanda

16 iulie 2015, 13:18

În decursul săptămânii trecute, 16 medici psihiatri, psihologi, asistente medicale și asistenți sociali din Republica Moldova au fost într-o vizită de studiu, în Olanda, pentru a observa exemple reale de bune practici în domeniul serviciilor comunitare de sănătate mintală. Aceștia fac parte dintr-un program de pregătire a formatorilor, în contextul implementării Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.

Viitorii traineri au vizitat mai multe centre comunitare de sănătate mintală și au lucrat împreună cu mai multe echipe multidisciplinare olandeze astfel încât să înțeleagă și să poată implementa acest concept în serviciile de sănătate mintală din Republica Moldova.

Utilizat cu succes în Olanda, Marea Britanie și SUA, Tratamentul Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment) presupune oferirea celor mai eficiente servicii de sănătate mintală către beneficiari, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare formate dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog, un consultant de la egal la egal, un agent de plasare în câmpul muncii și un specialist în adicții.

Conf. Univ. Dr. Jana Chihai, Consultant în Sănătate Mintală Comunitară la TRIMBOS Moldova: „Scopul vizitei a fost familiarizarea viitorilor traineri cu bunele practici care există în Olanda. Au vizitat centrele comunitare din mai multe orașe din nordul Olandei, au văzut cum arată o secție modernă de îngrijire intensivă a persoanelor cu tulburări mentale severe și au observat cum funcționează echipele FACT care intervin acolo unde se află beneficiarul și în cazurile persoanelor cu probleme de sănătate mintală care au probleme cu legea. Vizita de studiu a fost una informativă, iar trainerii au avut posibilitatea să vadă cum funcționează serviciile comunitare de sănătate mintală și care este standardul de îngrijire prestată de specialiștii de-acolo“.

Grigore Garaz, medic psihiatru: „Apreciez enorm oportunitatea pe care am avut-o vizitând Olanda, fiind posibilă înțelegerea sistemului de servicii de sănătate mintală, precum și abordarea multidisciplinară a condiției oamenilor care suferă de tulburări mintale. Consider oportună implimentarea programului de recuperare a beneficiarilor cu boli mintale severe, precum și crearea funcției de specialist de la egal la egal (peer-worker), similar modelului olandez. Acest lucru influențează pozitiv atât rezultatul interacțiunii dintre sistemul medical și beneficiar, cât și umanizarea atitudinii vis-a-vis de persoanele cu tulburări mintale“.

Alexandru Ciobanu, psihoterapeut: „Vizita m-a ajutat să văd real că e posibil să faci o schimbare în sistemul de sănătate mintală dacă ai o viziune clară unde vrei să ajungi și dacă ții cont de necesitățile și dorințele beneficiarilor. Am discutat cu mulți profesioniști care își fac munca foarte bine, care se conduc de principiile medicinei bazate pe dovezi și având ghiduri și protocoale medicale reactualizate. Am vizitat diferite servicii de sănătate mintală care acționează ca un tot întreg la nivel de comunitate și, în caz de necessitate, implică și alți profesioniști“.

 Andrei Eșanu, medic psihiatru: „Prin această vizită am căpătat încredere în faptul că schimbarea spre bine în domeniul sănătății mintale este posibilă. Rezultatele pe care le-am văzut în Olanda m-au convins că eforturile de implementare a reformei serviciilor de sănătate mintală în Moldova sunt mai mult decât binevenite și că specialiști din țara noastră beneficiază de tot suportul necesar pentru a oferi servicii de sănătate mintală la standarde europene“.

Toți cei 16 viitori traineri care au mers în vizita de studiu din Olanda au fost selectați în urma unui concurs național care a avut loc în perioada aprilie-mai 2015. Aceștia urmează un amplu program de pregătire, în urma căruia va fi formată o echipă de specialiști-practicieni pentru Programul de Formare a specialistilor din domeniu, în contextul realizării Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală din Moldova“.

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018, beneficiind de un buget de 5,78 milioane de franci elvețieni.

Sursa:  TRIMBOS Moldova

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Viitorii formatori moldoveni în sănătatea mintală au văzut cum funcționează serviciile comunitare de sănătate mintală în Olanda Reviewed by on . În decursul săptămânii trecute, 16 medici psihiatri, psihologi, asistente medicale și asistenți sociali din Republica Moldova au fost într-o vizită de studiu, î În decursul săptămânii trecute, 16 medici psihiatri, psihologi, asistente medicale și asistenți sociali din Republica Moldova au fost într-o vizită de studiu, î Rating: 0
scroll to top