21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Volumul de servicii medicale asigurate în 2016 nu-l va depăși pe cel din 2015
Volumul de servicii medicale asigurate în 2016 nu-l va depăși pe cel din 2015

Volumul de servicii medicale asigurate în 2016 nu-l va depăși pe cel din 2015

23 octombrie 2015, 15:41

Veniturile și cheltuielile fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) mai mari pentru anul 2016 nu vor stopa tendința de diminuare a ponderii fondurilor AOAM în PIB. Aceasta înseamnă că volumul de servicii medicale asigurate în anul viitor nu va fi mai mare ca în anul curent.

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM pentru anul 2016, veniturile și cheltuielile fondurilor vor fi mai mari față de anul în curs și vor constitui circa 5 miliarde 659 milioane lei. Acesta este planificat cu un deficit de 100 milioane lei, la nivelul anilor precedenți.

Creșterea fondurilor de AOAM este planificată din veniturile prognozate din primele de asigurare medicală în formă procentuală și sumă fixă, dobânzi și alte încasări. Chiar și așa, ponderea fondurilor din PIB va fi similară celei din anul curent și va constitui doar 4,4% (6% în România), ceea ce va accentua diminuarea ponderii fondurilor AOAM în cheltuielile publice pentru sănătate.

Veniturile din primele de asigurare medicală în formă procentuală, achitate de angajați și angajatori (9%) au fost calculate în raport cu baza fondului de remunerare a muncii care este în creștere. Acestea vor fi cu 12, 6% mai mari ca în anul 2015. Cele din primele de asigurare medicală în formă de sumă fixă, planificate de a fi colectate de la 50 de mii de persoane fizice, au fost calculate în raport cu salariul mediu nominal pe țară și vor crește cu 18%, comparativ cu anul 2014. Dobânzile și alte încasări au fost calculate în sumă de 6 milioane și 630 mii lei, reieșind din tendințele anilor precedenți.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Volumul de servicii medicale asigurate în 2016 nu-l va depăși pe cel din 2015 Reviewed by on . Veniturile și cheltuielile fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) mai mari pentru anul 2016 nu vor stopa tendința de diminuare a ponde Veniturile și cheltuielile fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) mai mari pentru anul 2016 nu vor stopa tendința de diminuare a ponde Rating: 0
scroll to top