21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive
Vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive

Vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive

30 octombrie 2015, 18:43

Persoanele cu hipertensiune arterială vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive, din 1 noiembrie 2015. La șapte luni după aprobarea majorării cu 120 milioane lei a cheltuielilor pentru medicamentele compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), procentul de compensare a anti-hipertensivelor a crescut cu 20%. Astfel, preparatele anti-hipertensive au  trecut din categoria de compensare în mediu cu 50% la cea de 70%.

Ca urmare, în ultimele două luni, până la sfârșitul anului financiar curent de gestiune, cele patru milioane de lei prevăzuţi în Legea fondurilor AOAM pentru 2015 vor trebui valorificați pentru ca acestea să nu rămână în soldurile CNAM. Potrivit experților, ținând cont de numărul mare al pacienților cu boli hipertensive, care în majoritatea lor sunt pensionari, rata de compensare a preparatelor anti-hipertensive ar fi putut să atingă 100%.

Reamintim, în luna aprilie 2015, când a fost aprobată Legea fondurilor AOAM pentru 2015 și au fost majorate cheltuielile pentru medicamentele compensate până la 335 de milioane de lei, era preconizată extinderea listei medicamentelor compensate, în special al celor anti-hipertensive, dat fiind faptului că maladiile cardio-vasculare sunt cele mai răspândite în republică.

Cu toate acestea, din 1 noiembrie 2015 lista anti-hipertensivelor cu o rată mai mare de compensare a rămas la 11 denumiri comune internaţionale de medicamente. Este vorba despre: amlodipinum, bisoprololum, enalaprilum, indapamidum, lisinoprilum, losartanum, ramiprilum, spironolactonum, torasemidum, verapamilum, metoprololum.

În prezent, din fondurile AOAM sunt compensate 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente, dintre care 19 sunt destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în 2014, în Republica Moldova erau înregistrate peste 570 de mii de persoane cu maladii ale aparatului circulator, dintre care mai mult de 461 de mii aveau boli hipertensive.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive Reviewed by on . Persoanele cu hipertensiune arterială vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive, din 1 noiembrie 2015. La șapte luni după aprobarea majorării cu Persoanele cu hipertensiune arterială vor plăti 30% din costul medicamentelor anti-hipertensive, din 1 noiembrie 2015. La șapte luni după aprobarea majorării cu Rating: 0
scroll to top