25 mai 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Votat! Moldova va primi 31 de milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătății
Votat! Moldova va primi 31 de milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătății

Votat! Moldova va primi 31 de milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătății

19 martie 2015, 12:26

Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de aproximativ 31 de milioane de dolari pentru reformarea sectorului sănătății, pe o perioadă de 25 de ani. Banii reprezintă un suport pentru bugetul ocrotirii sănătății și va fi alocat de Asociația Internațională de Dezvoltare. Proiectul a fost votat de 92 de deputați.

Potrivit ministrului Sănătății, Mircea Buga, finanțarea va fi acordată sub formă de suport la bugetul de sănătate în mărime de 28,7 milioane de dolari, care va fi debursată în baza indicatorilor de performanță. Alte 2,1 milioane de dolari vor fi alocate pentru componenta tehnică.

În plenul Parlamentului, deputații socialiști au solicitat ca banii din creditul oferit să nu substituie banii alocați pentru sănătate din bugetul de stat.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, l-a întrebat pe Mircea Buga cât de flexibili sunt indicatorii care trebuie atinși pentru a debursa creditul oferit de Banca Mondială și dacă există o renegociere a termenilor de punere în aplicare a acestora. „În acest an, cifra aproximativă a debursărilor va fi de 4,5 milioane de dolari, partajate la două surse: Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Evident, va fi și un mecanism de monitorizare a procesului. Noi suntem optimiști în sensul realizărilor în termen”, a asigurat Mircea Buga. „Oricum, rămânem un pic îngrijorați și vă recomandăm să renegociați condiționările de realocare a tranșelor de împrumut”, a insistat Domenti.

Acordul de finanțare a fost semnat în iulie 2014, în cadrul Strategiei de parteneriat cu Banca Mondială pentru anii 2014-2017. Acesta prevede îmbunătățirea protecției financiare și sporirea eficienței serviciilor de sănătate în Republica Moldova, îmbunătățirea indicatorilor de sănătate, reducerea invalidității și incapacității de muncă a populației. Indirect, acest acord va contribui la creșterea nivelului de dezvoltare social-economică a țării. Documentul trebuie să intre în vigoare până la 9 aprilie curent, iar durata implementării este de 4,5 ani.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Votat! Moldova va primi 31 de milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătății Reviewed by on . Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de aproximativ 31 de milioane de dolari pentru reformarea sectorului sănătății, pe o perioadă de 25 de Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de aproximativ 31 de milioane de dolari pentru reformarea sectorului sănătății, pe o perioadă de 25 de Rating: 0
scroll to top