24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Eveniment pentru părinți de fete » WORKSHOP LA MEDNEWS: „Să primești concomitent răspunsuri de la un ginecolog și un psiholog este o oportunitate unică”
WORKSHOP LA MEDNEWS: „Să primești concomitent răspunsuri de la un ginecolog și un psiholog este o oportunitate unică”

WORKSHOP LA MEDNEWS: „Să primești concomitent răspunsuri de la un ginecolog și un psiholog este o oportunitate unică”

2 iulie 2015, 11:57

WORKSHOP// Organismul feminin este foarte complex, iar primii pași în explorarea lui se fac în adolescență – perioada de trecere de la copilărie la maturitate. Poate cel mai important eveniment în viața unei fete este prima experiență sexuală. Chiar dacă îi dă răspuns la multe întrebări despre propriul corp, acest eveniment trezește și multe alte semne de întrebare. Pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă frământările fiicelor,  să le răspundă corect la toate nedumeririle lor, să le ajute să treacă prin această experiență delicată nu doar în calitate de mamă și tată, dar și ca prieteni, MedNews și CICS a organizat primul eveniment de acest fel cu participarea ginecologului, Diana Văluță și psihologului-consilier, Irina Novac. În cele ce urmează, citiți primul interviu cu expertul MedNews, medicul ginecolog, coordonatorul Programului Național de Screening Cervical,  Diana Valuță despre Evenimentul pentru părinți de fete. Provocare pentru părinți – prima experiență sexuală a fetelor, organizat de MedNews și CICS.

 MedNews: Care sunt realizările dvs. cu care vă mândriți cel mai mult?

Diana Valuța: Prietenii și familia mea. Nu este doar un răspuns standard. Prietenii buni, anturajul în general sunt dovada că le este plăcut să petreacă timpul cu tine, să comunice, să învețe de la tine sau să te ajute când ai nevoie. În același timp, este o muncă și o responsabilitate mare să menții mereu acești oameni în jurul tău (apropo, se referă și la membrii familiei), depui un efort ca să comunici corect cu ei, să le fii de ajutor… Respectiv, când ești înconjurat de prieteni buni, ai mereu la cine apela în momente dificile sau să împarți bucuria. Având familie și prieteni, ești un om împlinit. Asta e cea mai mare realizare personală.

De ce ați acceptat să fiți speaker la un workshop cu o temă atât de delicată? Cât de importantă e?

Pentru că am un principiu de care mă conduc în viață: să fiu implicată mereu în activități noi, deseori provocătoare, care mă fac să lucrez asupra dezvoltării personale și profesionale. Când ești un specialist cu un stagiu de 20 de ani și cunoști foarte bine toate lucrurile din domeniu, riști să fii răpus de lene și să faci doar ceea ce îți iese cel mai bine, să începi să selectezi numai lucrurile ușoare. Lucrezi după un șablon, fără a te gândi mult la ceea ce faci. Așa procedează mulți dintre colegii mei când prescriu a mia oră același tratament sau oferă aceeași recomandare, fără să gândească că în fața lui la moment se află un om, un pacient nou, nu o boala cunoscută. Eu mă strădui să-mi creez situații dificile, să nu mă lenevesc, să citesc mult, să comunic cu oameni noi, să învăț de la ei și, în rezultat, să înțeleg lumea. Pentru a mă depăși și a mă dezvolta și mai mult, am acceptat și munca birocratică la CNAM unde promovez și coordonez Programul Național de Screening Cervical din Republica Moldova.

Workshop-ul este o provocare și se încadrează în limita competențelor mele profesionale pe care le-am acumulat și doresc foarte mult să le împărtășesc cu participanții.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Cele mai bune. Cel mai mult vreau să reușim să predispunem oaspeții noștri la o discuție sinceră, să aflam despre toate îngrijorările, problemele și întrebările pe care le au ei. Este foarte important să creăm o legătură profesionistă „ginecolog-psiholog” pentru a ajuta părinții și să o facem bine. Acesta ar trebuie să devină punctul culminant al proiectului nostru. Oportunitatea părinților de a primi un răspuns la unele dintre cele mai sensibile întrebări concomitent de la un ginecolog și un psiholog va fi apreciată ca ceva unic.

Ce momente sunteți gata să împărtășiți cu părinții de fete veniți la eveniment?

Vreau să fiu suficient de deschisă, dar să păstrez imaginea de medic profesionist. Nu sunt dispusă să cochetez! Pentru mine contează să fiu apreciată corect.

De ce părinții ar trebui să vină la discuția noastră și cu ce vor pleca de acolo?

Momentan, în țara noastră și în sistemul nostru de sănătate sunt foarte puține evenimente de acest gen. Medicina din Moldova încă nu are implantate integral ofertele calitative de consiliere pentru adolescente și părinți. Doar Centrele prietenoase tinerilor prestează servicii asemănătoare, dar nu știu cât de mult le reușește să păstreze intimitatea și sinceritatea în timpul consilierilor, cât timp au la dispoziție și dacă fac asemenea discuții în grup. Important este să fortificăm interesul societății față de aceste subiecte și prin aceasta să creăm un mediu cât mai sigur pentru copii noștri.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
WORKSHOP LA MEDNEWS: „Să primești concomitent răspunsuri de la un ginecolog și un psiholog este o oportunitate unică” Reviewed by on . WORKSHOP// Organismul feminin este foarte complex, iar primii pași în explorarea lui se fac în adolescență - perioada de trecere de la copilărie la maturitate. WORKSHOP// Organismul feminin este foarte complex, iar primii pași în explorarea lui se fac în adolescență - perioada de trecere de la copilărie la maturitate. Rating: 0
scroll to top