21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Zeci de mii de moldoveni s-au răzgândit în privința medicului de familie
Zeci de mii de moldoveni s-au răzgândit în privința medicului de familie

Zeci de mii de moldoveni s-au răzgândit în privința medicului de familie

28 decembrie 2015, 14:52

Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat în perioada septembrie – octombrie 2015 medicul de familie, cu 30 de mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunță într-un comunicat de presă Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit documentului, acest fapt demonstrează că tot mai mulţi beneficiari ai sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) cunosc și se folosesc de dreptul liberei alegeri a medicului de familie şi a instituţiei medico-sanitare primare.

Solicitată de MedNews, Iuliana Garam, şefa Direcţiei relaţii cu beneficiarii a CNAM susține că: „Valorificarea acestui drept de către persoanele asigurate impune concurenţa între prestatorii de servicii medicale primare ca să coopteze un număr cât mai mare  de pacienți de ambulatoriu pe listele medicilor săi de familie, iar acest fapt ar trebui să ducă la creșterea calității serviciilor medicale, obiectiv urmărit de CNAM”.

Deși urmărește obiectivul unei concurențe sănătoase, CNAM a depistat că în ultimii ani, o parte din unitățile medicale primare pentru ași mări volumul de venituri din partea finanțatorului în sistemul de sănătate „utilizează o practică vicioasă de înregistrare a persoanelor pe listele sale, în lipsa vreunei cereri din partea persoanelor”. În acest an CNAM a înregistrat 21 de mii de litigii din partea prestatorilor care pretind transferul persoanelor.

Ca să stopeze aceste practici, potrivit Iulianei Garam, din noiembrie anul curent, agențiile teritoriale ale CNAM au inițiat verificări pentru soluționarea litigiilor, solicitând prezentarea cererilor de la instituțiile medico-sanitare și contactând beneficiarii săi. „Anunțăm că la toate acțiunile întreprinse de noi, vom mai solicita autorităților competente să verifice și să stabilească autenticitatea cererilor scrise de către beneficiarii noștri”, a declarat pentru MedNews şefa Direcţiei relaţii cu beneficiarii a CNAM.

Tot în acest scop, Iuliana Garam a anunțat că CNAM a sincronizat datele din Registrul persoanelor înregistrate în instituţiile medico-sanitare primare cu cele din Registrul persoanelor fără cod numeric personal: „În acest mod pentru anul de contractare 2016, Compania a eliminat dublările şi erorile admise de către instituţiile medico-sanitare primare în procesul de înregistrare la medicul de familie”.

Totodată, Compania a făcut un apel către beneficiari să sprijine acțiunile menite ca banii achitați pentru polița medicală să fie direcționați către persoanele reale, prezente în țară și în localitatea în care sunt înregistrate la medicul de familie pentru prestări în volumul deplin și la calitatea prevăzută în Programul unic al AOAM serviciile medicale asigurate.

 „CNAM face apel către toți beneficiarii săi, care au depistat, ori vor depista, că sunt înregistrați la un alt medic de familie şi/sau la o altă unitate sanitară primară, în lipsa voinței personale, adică fără să fi scris o cerere în acest sens, să anunțe neregulile Companiei printr-o petiție”, se arată în comunicatul finanțatorului în sănătate.

Potrivit CNAM, beneficiarii AOAM pot să verifice înregistrarea sa la medicul de familie, accesând aplicaţia – Verificarea înregistrării la medicul de familie. Această informaţie poate fi solicitată de luni până vineri şi la Linia Verde a CNAM – 0 800 99999.

În sistemul AOAM sunt încadrate 277 de unități medicale primare publice și private care prestează servicii medicale de către echipa medicului de familie.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Zeci de mii de moldoveni s-au răzgândit în privința medicului de familie Reviewed by on . Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat în perioada septembrie - octombrie 2015 medicul de familie, cu 30 de mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului Peste 85 de mii de persoane şi-au schimbat în perioada septembrie - octombrie 2015 medicul de familie, cu 30 de mii mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului Rating: 0
scroll to top