28th iunie 2014

Home » Știri » Abateri de la normele internaționale în asistența pediatrică
Abateri de la normele internaționale în asistența pediatrică

Abateri de la normele internaționale în asistența pediatrică

Se întâmplă în asistența spitalicească din țară.

Calitatea asistenței spitalicești oferite copiilor din Republica Moldova înregistrează abateri de la normele internaționale de îngrijiri clinice, anunță MedNews cu referire la raportul celei de-a doua misiuni de evaluare a calității asistenței pediatrice în spitalele din Republica Moldova. Activitatea desfășurată în scopul declanșării procesului de îmbunătățire a calității asistenței pediatrice a avut loc în perioada 23 septembrie-2 octombrie 2013.

Evaluarea a folosit instrumentul pentru Evaluarea Calitativă a asistenței pediatrice, instrument elaborat de OMS, versiunea revizuită din 2009.

Calitatea asistenței spitalicești oferite copiilor a fost evaluată în baza a 20 de fișe medicale din cele cinci instituții spitalicești care au participat la studiu: spitalele raionale din Nisporeni și Strășeni, spitalele municipale din Bălți și spitalul Clinic Nr.1 ”N. Ignatenco” din Chișinău și Institutul de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului. Eșantionul a fost ales din rândul cazurilor cu cele mai frecvente afecțiuni: pneumonie, diareea sau stările febrile.

Evaluarea a scos în evidență lacunele din câteva domenii diferite ale calității asistenței, inclusiv în ceea ce ține de infrastructură, medicamente, echipament și consumabile precum și sistemul de management al informațiilor de sănătate, sistemul de audit clinic și ghidurile existente, conduita cazului pentru maladiile întâlnite frecvent, îngrijiri de suport, drepturile copiilor, coordonarea cu alte niveluri ale asistenței (AMP, centre regionale sau naționale).

În cadrul unei întrevederi dintre Ministerul Sănătății și managerii instituțiilor spitalicești s-a ajuns la un acord comun cu privire la necesitatea definirii unui plan național oficial de acțiuni, cu identificarea părților responsabile, a termenelor-limită și a specificațiilor pentru indicatorii de monitorizare și evaluare per spital.

Prima evaluare a calității asistenței spitalicești oferite copiilor în Republica Moldova a fost efectuată în anul 2002.

Pentru MedNews: Alina Dumitrescu

Abateri de la normele internaționale în asistența pediatrică Reviewed by on . Calitatea asistenței spitalicești oferite copiilor din Republica Moldova înregistrează abateri de la normele internaționale de îngrijiri clinice, anunță MedNews Calitatea asistenței spitalicești oferite copiilor din Republica Moldova înregistrează abateri de la normele internaționale de îngrijiri clinice, anunță MedNews Rating: 0
scroll to top