27th iunie 2014

Home » Știri » Avocatul pacientului – un lux pentru spitalele din țară
Avocatul pacientului – un lux pentru spitalele din țară

Avocatul pacientului – un lux pentru spitalele din țară

„Extinderea instituirii funcţiei de avocat al pacientului în toate instituţiile medicale nu are suportul legal al Ministerului Sănătăţii”, a declarat pentru MedNews șeful direcţiei juridice a Ministerului Sănătății, Ion Ciochină.

Chiar dacă au fost vehiculate aceste supoziții, responsabilul de la Ministerul Sănătății a ținut să precizeze că „în situaţia în care bugetul Ministerului Sănătăţii este unul auster, nu putem să ne permitem acest lux”. Ion Ciochină susține că din punct de vedere al cadrului normativ în vigoare există pârghii de apărare a drepturilor pacientului în articolele 16 şi 17 şi 18 a Legii privind drepturile şi responsabilităţile pacientului nr.  263 din 27 octombrie 2005.

Referindu-se la funcţia de ombudsman în psihiatrie, șeful direcţiei juridice a spus că aceasta a fost instituită cu suportul financiar al  Organizației Naţiunilor Unite  prin Acordul de parteneriat ONU – Republica Moldova, în cadrul proiectului pilot „ombudsman în instituţiile de psihiatrie”.

Sisținerea PNUD pentru acest proiect a fost acceptată de Ministerul Sănătății în contextul în care conform articolului 37 a Legii privind sănătatea mentală nr. 1402 din 16 decembrie 1997, autoritatea este obligată să instituie o comisie independentă pentru supravegherea şi controlul respectării drepturilor omului în staționarele de psihiatrie.

Solicitat de MedNews, șeful direcției juridice a Ministerului Sănătăţii  a menționat că rapoartele de activitate a ombudsmanului în instituţiile de psihiatrie din perioada anilor 2012 – 2014 vor sta la baza luării deciziei privind continuarea ori sistarea proiectului pilot.

Pentru MedNews: Olesea Gurău

Avocatul pacientului – un lux pentru spitalele din țară Reviewed by on . „Extinderea instituirii funcţiei de avocat al pacientului în toate instituţiile medicale nu are suportul legal al Ministerului Sănătăţii”, a declarat pentru Med „Extinderea instituirii funcţiei de avocat al pacientului în toate instituţiile medicale nu are suportul legal al Ministerului Sănătăţii”, a declarat pentru Med Rating: 0
scroll to top