22 august 2014

Acasă » Știri » Menopauza. Nu este luată în serios
Menopauza. Nu este luată în serios

Menopauza. Nu este luată în serios

Nici de femei, nici de medici

Deși au auzit de menopauză, multe femei nu se obosesc să-i acorde suficientă atenție. Din păcate, menopauza poate începe mai devreme decât ar trebui să vină. În general, simptomele apar aproape de vârsta de 50 de ani, însă în anumite cazuri, ele pot apărea și după 30 de ani. Unele femei trec ușor peste aceste simptome, altele însă le suportă cu mare greu.

 ”Cam 30-40%  din femei suportă cu greu modificări hormonale: bufeuri de căldură, insomnie, frisoane, schimbări bruște de dispoziţie, migrene, modificări ale vieţii sexuale, palpitaţii”, afirmă medicul ginecolog, Valentin Friptu.

Menopauza se instalează după 1 an de la ultima menstră, media de vârstă fiind de 50 de ani. Este important să se facă analizele obligatorii în această etapă a vieţii: analize de sânge, inclusiv colesterol, mamografie, control ginecologic, osteodensiometrie.

”Nimeni habar nu are de gravitatea acestei problemei. Multe femei nu-și permit să cumpere medicamente pentru ameliorarea stării provocate de menopauză. Femeile de la țară nu iau în serios această problemă. Rabdă și așteaptă să le treacă. De multe ori, femeile vin când deja nu mai pot de durere” mai spune Valentin Friptu.

 Mulți medici specialiști recomandă tratament nonhormonal pentru simptomatologia de menopauză înainte de a lua în considerare terapia hormonală (anticoncepționalele orale, estrogenul-ERT sau estrogen-progestin-HRT).

 ”Statul trebuie sa fie interesat să ajute și să susțină femeile, să introducă aceste preparate în lista medicamentelor compensate. Periodic, primim granturi care constau din medicamente dar care, de multe ori, ajung la noi cu termenul de valabilitate expirat din cauza unui lung șir de etape birocratice. Apoi, mai sunt cheltuiți bani și pentru distrugerea lor”, spune Valentin Friptu.

 Potrivit medicului ginecolog, pentru depășirea menopauzei și pentru evaluarea modificărilor ciclului menstrual, femeile trebuie să se adreseze la medicul de familie, ginecolog sau medicul internist. Din păcate, medicii de familie nu prea știu mare lucru și nu prea sunt de ajutor femeilor.

 În momentul când apar probleme cu sistemul cardiovascular, neapărat trebuie de introdus tratamentul hormonal. De multe ori, femeile pot ajunge și la spitalul de psihiatrie.

 ”La moment, nu se ocupă nimeni serios de această problemă. Este nevoie de a sensibiliza femeile, de a le spune cum să treacă, să suporte, dar și să amâne momentul instalării menopauzei”, a mai spus medicul ginecolog, Valentin Friptu.

 De ce menopauza nu este luată în serios nici de femei, nici de medici, citiți în materialul din săptămâna viitoare.

 Pentru MedNews: Alina Dumitrescu

Menopauza. Nu este luată în serios Reviewed by on . Deși au auzit de menopauză, multe femei nu se obosesc să-i acorde suficientă atenție. Din păcate, menopauza poate începe mai devreme decât ar trebui să vină. În Deși au auzit de menopauză, multe femei nu se obosesc să-i acorde suficientă atenție. Din păcate, menopauza poate începe mai devreme decât ar trebui să vină. În Rating: 0
scroll to top