luni , 16 iunie 2014

Home » Știri » Sistemul perinatal: realizari, provocări și perspective
Sistemul perinatal: realizari, provocări și perspective

Sistemul perinatal: realizari, provocări și perspective

Aula „Victor Gheţeul” din cadrul Institutului Mamei și Copilului a cules toate problemele sistemului perinatal din Republica Moldova, precum și soluțiile pentru acestea și le-a adus în prim plan, la Conferința Națională „Strategia optimizării sistemului perinatal şi asistenţei mamei şi copilului în Republica Moldova”.

Directorii instituțiilor responsabile de îngrijirea mamelor și de supravegherea nașterilor au prezentat reformele din sistemul perinatologic din țară care au adus rezultate bune. Cu toate acestea, „la sănătatea mamei și copilului mai avem încă multe de făcut”, a menționat directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan.

Potrivit acestuia dinamica malformațiilor congenitale la noi-născuți în Republica Moldova  este la un nivel destul de înalt: 17 copii bolnavi  la 1 000 sănătoși. În țară prevalează trei tipuri de patologii prenatale legate de:  sistemele cardiovascular, muscular și de patologiile multiple. „Avem un declin pronunțat al natalității și dacă vom menține trendul, în 25 de ani, vom avea doar 20-25% de nașteri”, a remarcat Ștefan Gațcan.

Problemele abordate au fost medicina primară care este un segment slab în îngrijirea antenatală, existența prea multor centre perinatologice de nivelul raional, precum și lipsa screeningului perinatal, care ar putea preveni un șir de patologii.

„Noi trebuie să înjumătățim numărul centrelor perinatologice de nivel rainal, astfel ca să rămână cinci de calitate și să avem unul de nivel republican”, opinează prof. Petru Stratulat, neonatolog la Institutul Mamei și Copilului.

Recomandările specialiștilor au fost introducerea pentru anul viitor, la nivel de asistență medicală primară  a moașei de sector, fortificarea serviciului de regionalizare, a celui de urgență și AVIASAN, acoperirea deficitului de neonatalogi și implementarea screeningului prenatal, cu dublu și triplu test în malformații.

 

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan.

Sistemul perinatal: realizari, provocări și perspective Reviewed by on . Aula „Victor Gheţeul” din cadrul Institutului Mamei și Copilului a cules toate problemele sistemului perinatal din Republica Moldova, precum și soluțiile pentru Aula „Victor Gheţeul” din cadrul Institutului Mamei și Copilului a cules toate problemele sistemului perinatal din Republica Moldova, precum și soluțiile pentru Rating: 0
scroll to top