duminică , 1 iunie 2014

Home » Știri » Tehica Papanicolaou contra metodei Romanowski
Tehica Papanicolaou contra metodei Romanowski

Tehica Papanicolaou contra metodei Romanowski

Republica Moldova ar putea obține un sprijin pentru implementarea unui program organizat de screening de col uterin la nivel național, anunță MedNews cu referință laRaportul de Evaluare a capacității de Screening realizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu UNFPA și Asociația Europeană a Cancerului de col Uterin (ECCA).

Pentru ca proiectul să poată fi pus în aplicare, recomandările din Raport trebuie să fie adaptate la reformelele de politici din sistemul de sănătate, menționează autorii documentului strategic Philip Devis, președintele ECCA și Diana Valuță, coordonatorul proiectelor de screening finanțate de CNAM.

”Una dintre problemele potențiale în calea obținerii acestui sprijin este faptul că majoritatea materialelor citologice de col uterin din țară sunt procesate cu ajutorul tehnicii Romanowski, cu utilizare limitată, doar la nivelul țărilor din fosta URSSS”, spune Diana Valuță.  „Asta în timp ce peste tot în lume, mai ales în Europa de Vest, citologia de col uterin este procesată cu ajutorul tehnicii Papanicolaou”, precizează expertul.

Utilizarea celor două tehnici diferite de procesare și interpretări duc la incapacitatea laboratoarelor specializate într-o anumită tehnică să instruiască în mod eficient operatorii de screening ai citologiei de col uterin din laboratoarele care folosesc cealaltă tehnică.

„Continuarea utilizării tehnicii Romanowski în Republica Moldova ar putea limita oportunitățile de instruiri tehnice de laborator cu specialiștii din UE, iar colaborarea doar cu țările din fostul spațiu sovietic ar înseamna pierderea calității obținute de medicii din Moldova”, spune pentru MedNews Președintele ECCA,  Philip Devis.

Pentru implementarea programului de screening de col uterin de înaltă calitate și rezolvarea problemei menționate, Republica Moldova va încheia relații de parteneriat cu țările Europei de Vest.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan.

Tehica Papanicolaou contra metodei Romanowski Reviewed by on . Republica Moldova ar putea obține un sprijin pentru implementarea unui program organizat de screening de col uterin la nivel național, anunță MedNews cu referin Republica Moldova ar putea obține un sprijin pentru implementarea unui program organizat de screening de col uterin la nivel național, anunță MedNews cu referin Rating: 0
scroll to top