luni , 16 iunie 2014

Home » Știri » Norvegia susține persoanele cu vedere slabă din Moldova
Norvegia susține persoanele cu vedere slabă din Moldova

Norvegia susține persoanele cu vedere slabă din Moldova

„În medicina oftalmologică, de obicei, se pune accent pe Chirurgie, unde sunt rezultate imediate, dar ce se întâmplă cu segmentul de populație care nu poate fi ajutat, nici pe această cale?”, întreabă Tatiana Ghidirimschi, directorul Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”. Problemele cu care se confruntă pacientul cu vedere slabă din Republica Moldova a fost discutat în cadrul seminarului „Deficiențe de vedere-metode de reabilitare”.

Datele oficiale prezentate de Centrul „Low Vision” relevă trei maladii de bază: cataracta, miopia și glaucomul, la adulți, și cataracta și miopia, la copii. „Din păcate există un grup mare de alte patologii, cum ar fi retinopatia diabetică, distrofiile retiniene,  distrofiile maculare legate de vârstă ș.a., patologii care nu sunt nominalizate oficial, dar ele sunt cu atât mai importante și mai grele, ducând la invaliditate”, a declarat pentru MedNews Tatiana Ghidirimschi, directorul Centrului de Vedere Slabă.

În cadrul seminarului „Deficiențe de vedere-metode de reabilitare” s-a pus accent pe metodele de reabilitare anume a grupului de persoane care nu pot fi tratate chirurgical, conservator sau cu laser. Soluția a venit din partea Organizației „Help Moldova” din Norvegia, în frunte cu Hans Bjorn Bakketeig, deținător al titlului neoficial de cel mai bun optometrist (expert care evaluează viciile de vedere și propune soluțiile de corectare ale acestora) din lume. Organizația norvegiană a pus la dipoziția oftalmologiei din Moldova o serie de dispozitive de corecție optică și ajutor vizual.

„Întrebarea este: există o posibilitate de a ajuta vederea slabă?  Răspunsul este NU. Există foarte multe posibilități de a ajuta vederea slabă”, a spus președintele Organizației „Help Moldova”. Cunoscutul optometrist a declarat pentru MedNews că datorită acestor dispozitive, aduse de către norvegieni, Moldova înregistrează progrese în domeniul oftalmologiei. „Eu cred că Moldova a ajuns să fie cea mai performantă țară din Estul Europei în acest domeniu”, spune optometristul.

Printre dipozitivele de alternativă pentru persoanele cu vedere slabă, prezentate la seminar, se numără diverse lupe și ochelari speciali (lupe glasses), iar pentru persoanele care nu pot vedea nici cu ajutorul lupe glasses, s-a inventat un sistem televizat cu circuit închis. Potrivit Tatianei Ghidirimschi, circa 60 de studenți își fac studiile practice cu ajutorul acestui dispozitiv. Dispozitivele, conform legislației, se oferă gratis pacienților care nu pot fi ajutați prin alte căi, „dar nu știu de ce autoritățile din Moldova nu au grija de acest lucru”, subliniază Ghidirimschi.

În prezent doar Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă oferă gratis aceste dispozitive. Prin acest seminar s-a propus înlăturarea lacunei medicilor oftalmologi din Moldova, la capitolul prescrierea ochelarilor.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

Norvegia susține persoanele cu vedere slabă din Moldova Reviewed by on . „În medicina oftalmologică, de obicei, se pune accent pe Chirurgie, unde sunt rezultate imediate, dar ce se întâmplă cu segmentul de populație care nu poate fi „În medicina oftalmologică, de obicei, se pune accent pe Chirurgie, unde sunt rezultate imediate, dar ce se întâmplă cu segmentul de populație care nu poate fi Rating: 0
scroll to top