duminică , 15 iunie 2014

Home » Știri » Se interzice exportarea organelor
Se interzice exportarea organelor

Se interzice exportarea organelor

„Proiectul de lege privind modificarea și completarea legii nr.42-XVI din 6 martie 2008 privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane” a fost votat în a doua lectură, anunță Agenția de Presă MedNews.

Modificările legii vorbesc despre posibilitatea de activitate, nu doar a instituțiilor publice, dar și a instituțiilor private în prelevarea de celule stem și țesuturi.  Componența Comisiei independente de avizare a cazurilor se aprobă de Guvern, iar componența nominală a acesteia de către Miniterul Sănătății. De asemenea  donatorii vii de organe vor beneficia de poliță de asigurare obligatorie de asitență medicală pe viață.

„A devenit clar că în Republica Moldova se interzice vinderea organelor, cetățenilor străini, ceea ce este cel mai importat din aceaste modificări de lege”, a declarat pentru MedNews, președintele Comisiei Parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Vladimir Hotineanu.

Votarea a întrunit 55 de voturi pro și datorită acesteia  se vor stabili standardele pentru calitatea și siguranța donării. „Trebuie să spun că noi ne-am dovedit a fi mai rapizi în modificarea legii transplantului de organe, implementând modificările din 2011, deoarece francezii au lucrat la asta timp de 5 ani”, ne-a spus Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Aprobarea proiectului are impact pozitiv asupra transpunerii și implementării reglementărilor Uniunii Europene în domeniul transplantului, în vederea asigurării accesului cetățenilor la beneficiile transplantului, în condițiile de siguranță, calitate și eficiență. Aceasta constituie parte a sănătății publice și respectiv- condiție de apropiere și integrare europeană.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

Se interzice exportarea organelor Reviewed by on . „Proiectul de lege privind modificarea și completarea legii nr.42-XVI din 6 martie 2008 privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane” a fost votat î „Proiectul de lege privind modificarea și completarea legii nr.42-XVI din 6 martie 2008 privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane” a fost votat î Rating: 0
scroll to top