duminică , 1 iunie 2014

Home » Știri » Venituri de milioane din producerea autohtonă de medicamente
Venituri de milioane din producerea autohtonă de medicamente

Venituri de milioane din producerea autohtonă de medicamente

Exportăm cele mai multe produse farmaceutice în spațiul CSI

Firmele autohtone de medicamente exportă produse farmaceutice în țările CSI și mai puțin în țările europene, relatează MedNewscu referință la Raportul de activitate al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Republica Moldova a exportat în 2013 produse farmaceutice în valoare de aproximativ 173 milioane de lei. Potrvit datelor din Raport, peste 34,33% din medicamente au fost exportate în Uzbekistan,  20,54%  în  Federația Rusă, 18,17% în Belarus, Azerbaidjan cu 8,85 % și Kazahstan cu 7,40%. În cele cinci țări, producătorii farmaceutici autohtoni au realizat un volum de  89,29%  din totalul de exporturi de preparate medicamentoase.

Astfel, veniturile  din comercializarea doctoriilor noastre peste hotarele țării  se cifrează în milioane lei: 59 în Uzbekistan, 35 – Federaţia Rusă, 31 – Belarus, 15 – Azerbaidjan  şi 13- Kazahstan.

Potrivit șefului de secție a unui producător autohton de medicamente, faptul că Moldova exportă cele mai multe produse farmaceutice în spațiul CSI, se explică prin necesitatea acordării de certificare GMP din țară imprtatoare. „Este necesar ca firma să fie acreditată cu certificate GMP dintr-o țară din Uniunea Europeană ca să poată exporta spre Vest. Pentru moment, avem recunoașterea standardelor noastre GMP în România și astfel ne facem cale de pătrundere pe piața românească. Planurile noastre sunt să ne extindem în Europa”, susține sursa.

Contactat de MedNews, purtătorului de cuvânt al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ion Surdu,  a spus că producătorii autohtoni decid singuri în ce țară să-și vândă medicamentele. „Cu certificatul GMP eliberat de noi producătorii pot să producă și să comercializeze medicamente pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a înregistra medicamentele în Europa trebuie să vină experții de acolo ca să acrediteze firma producătoare”, mai spune Ion Surdu.

În același timp, importatorii în Republica Moldova cu certificat GMP trebuie să treacă aceeași procedură la noi în țară. „Experții noștri fac verificări pentru a vedea dacă produsele farmaceutice corespund standardelor GMP impuse de Agenția Medicamentului”. Regula se aplică în special pentru țările din lumea treia, precizează Ion Surdu.

Conform Raportului, în anul 2013, numărul producătorilor autohtoni s-a redus aproape în jumătate, de la 28 la 16 întreprinderi. La moment, patru producători autohtoni dețin Certificatul GMP și Autorizație de fabricație, iar 12 sunt în proces de implementare a standardelor GMP. Termenul limită pentru a obține certificatul GMP a fost stabilit pentru fiecare producător în parte, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2014.

 

Pentru MedNews: Ion Zgîrcu

Venituri de milioane din producerea autohtonă de medicamente Reviewed by on . Firmele autohtone de medicamente exportă produse farmaceutice în țările CSI și mai puțin în țările europene, relatează MedNewscu referință la Raportul de activi Firmele autohtone de medicamente exportă produse farmaceutice în țările CSI și mai puțin în țările europene, relatează MedNewscu referință la Raportul de activi Rating: 0
scroll to top