25 mai 2015

Acasă » Știri » LOBBY în Parlament: Se încearcă slăbirea proiectului Legii privind controlul tutunului
LOBBY în Parlament: Se încearcă slăbirea proiectului Legii privind controlul tutunului

LOBBY în Parlament: Se încearcă slăbirea proiectului Legii privind controlul tutunului

22 mai 2015, 9:33

Șansele ca proiectul de Lege privind controlul tutunului să treacă nealterat de Parlamentul Republicii Moldova sunt foarte mici. Declarația a fost făcută de ex-premierul Iurie Leancă în cadrul unui off-line organizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai societății civile, jurnaliști și artiști.

„La nivelul Parlamentului, rezistența este foarte mare față de acest proiect. Industria tutunului a reușit să-și creeze grupuri de lobby la nivel politic. Cred că cel mai bine ar fi ca examinarea acestui document să fie amânată până după alegeri, în speranța că se va reuși constituirea unei coaliții care să-l voteze nedeformat”, a menționat Leancă.

Scopul proiectului Legii privind controlul tutunului este de a proteja populația de acțiunea nocivă a fumului de tutun. Între altele, proiectul interzice în totalitate publicitatea la produsele din tutun, fumatul în spații închise (indiferent dacă sunt sau nu cabine), dar și sponsorizările din partea companiilor din industria tutunului. Datele statistice arată că majoritatea bolilor cardiovasculare sunt o consecință a fumului de țigară, inclusiv a fumatului pasiv. Anual, în Republica Moldova aproximativ 5 600 de decese sunt provocate de fumul de țigară, iar pentru tratamentul afecțiunilor determinate de fumat, statul cheltuiește anual peste 1 miliard de lei. „Ne-am propus ca 100% dintre localurile publice să fie libere de tutun, să interzicem în totalitate publicitatea țigărilor, să extindem avertismentele pe pachetele de țigări – acum sunt doar inscripții, dar intenționăm să plasăm și pictograme”, a menționat ministrul adjunct al Sănătății, Svetlana Cotelea.

Conform datelor statistice, 48% dintre bărbații de până la 45 de ani și 8% dintre femei fumează. Republica Moldova se află pe locul 4 în topul țărilor din Europa cu cei mai mulți fumători. Proiectul Legii privind controlul tutunului, care trebuie să fie adoptat în a doua lectură, a fost stopat la nivel Legislativ. „Acum, la nivel parlamentar se face lobby. Se încearcă distrugerea acestui proiect de lege prin amendamente venite, chipurile, din partea deputaților. Se dorește menținerea publicității în locurile de comercializare a țigărilor. Este periculos, pentru că se țintește în tânăra generație. O persoană care fumează de 20 de ani nu are nevoie de publicitate ca să fumeze în continuare. El este deja client fidel. Fumătorii încep să simtă complicații de pe urma viciului, în medie, după 19 ani de când încep să fumeze. Interesul companiilor din industria tutunului este ca tinerii să înceapă a fuma cât mai devreme ca să-i aibă în calitate de clienți o perioadă cât mai îndelungată”, a atenționat expertul în sănătate al Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu.

La ora actuală, în Republica Moldova, fumatul este interzis în totalitate în instituțiile de învățământ, în spitale și în instituții publice. În ceea ce privește locurile de agrement – există obligațiunea de a avea spații pentru fumători și nefumători. Dar, în opinia expertului Ghenadie Țurcanu, această abordare nu asigură protecția nefumătorilor de fumul de țigară. Iată de ce în proiect se propune interzicerea totală a fumatului în spații închise, inclusiv în locurile de agrement.

Potrivit  Svetlanei Cotelea, 89% din populație susține interdicția totală a fumatului în locurile publice.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
LOBBY în Parlament: Se încearcă slăbirea proiectului Legii privind controlul tutunului Reviewed by on . Șansele ca proiectul de Lege privind controlul tutunului să treacă nealterat de Parlamentul Republicii Moldova sunt foarte mici. Declarația a fost făcută de ex- Șansele ca proiectul de Lege privind controlul tutunului să treacă nealterat de Parlamentul Republicii Moldova sunt foarte mici. Declarația a fost făcută de ex- Rating: 0
scroll to top