luni , 16 iunie 2014

Home » Știri » Maladia perfidă. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer
Maladia perfidă. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer

Maladia perfidă. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer

Melanomul este o forma gravă de cancer cutanat ce metastazează rapid. Din fericire, la noi în țară este o maladie rară. Statistica pentru anul 2013 a IMSP Institutul Oncologic raportează 729 de pacienți cu melanom cutanat. Din datele statistice  rezultă că doar 50% dintre persoanele afectate vor supraviețui după primii trei ani de la diagnosticare, informează MedNews.

Depistarea precoce a cancerului cutanat este cea mai bună metodă de reducere a mortalitații. Dacă este depistat în stadiile incipiente, când este localizat doar la nivelul pielii, melanomul poate fi vindecat.

Cauzele melanomului

Expunerea la radiațiile ultraviolete emise de soare este principala cauză a melanomului.Cel mai agresiv tip de cancer de piele apare în special la persoanele cu pielea deschisă la culoare cu istoric familial în această afecțiune. De asemenea și la persoanele cu arsuri severe suferite în timp. Catalizatorul acestei tumori maligne sunt alunițele atipice și traumatizarea lor.

Simptomele melanomului

Cel mai important semn de alarmă pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunițe sau a altei tumorete cutanate. Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui și pe membrele inferioare. Mai punțin frecvent se poate dezvolta pe talpi și palme.

Diagnosticul melanomului

În cazul în care forma sau culoarea unei alunițe se schimbă, devine neregulată, iar diametrul depășește 6 mm sau dacă apar sângerări, trebuie consultat de urgență medicul oncolog.

Chiar dacă melanomul este responsabil de numai 4% dintre toate tipurile de cancer cutanat, el provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul de piele.

În anul 2013, în țară au fost înregistrați 97 de pacienți primari cu diagnosticul melanoma cutanată. Mai des sunt afectate persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani. Cei mai tineri pacienți de la noi din țară au vârsta de 17 ani.

Pentru MedNews: Mariana Stratievschi

Maladia perfidă. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer Reviewed by on . Melanomul este o forma gravă de cancer cutanat ce metastazează rapid. Din fericire, la noi în țară este o maladie rară. Statistica pentru anul 2013 a IMSP Insti Melanomul este o forma gravă de cancer cutanat ce metastazează rapid. Din fericire, la noi în țară este o maladie rară. Statistica pentru anul 2013 a IMSP Insti Rating: 0
scroll to top