5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Mobiasbancă: Investițiile în sănătatea privată și publică sunt investiții capitale
Mobiasbancă: Investițiile în sănătatea privată și publică sunt investiții capitale

Mobiasbancă: Investițiile în sănătatea privată și publică sunt investiții capitale

17 iunie 2016, 16:59

Interviu cu Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă care s-a aventurat să susțină sănătatea din Republica Moldova. Despre cum o face, pentru cine și mai ales de ce o face, puteți să aflați din materialul dedicat zilei profesionale a lucrătorului medical și a farmacistului.

MedNews: De ce e nevoie de investiții în sănătate din punct de vedere al bancherilor?

R. Tekaia: Domeniul de sănătate este unul dintre sectoarele cheie ale Moldovei, la fel ca educația, justiția, agricultura și tehnologiile informaționale. Serviciile de sănătate și farmaceutice au o pondere semnificativă în economia și PIB-ul țării. Acest domeniu are marele avantaj de a funcționa în epoca dezvoltării fulminante a științei și tehnologiilor medicale, dar și a cererii în creștere a populației pentru servicii medicale de calitate și la standardele celor mai dezvoltate state.

În ultimii ani, capacitățile profesionale și manageriale ale medicilor și farmaciștilor din Moldova permit tot mai multe inițiative de investiții private. Deși încă puține – în acest moment ponderea investițiilor private comparativ cu cele publice este de numai 1%, în timp ce în Europa, acest raport este de 25% pentru sectorul privat – noi vedem potențialul și avem încrederea în energia oamenilor din domeniu, care au toată susținerea noastră, ca în următorii ani să atingă nivelul țărilor europene.

Pentru banca noastră este o decizie hotărâtoare să încurajeze și să sprijine astfel de inițiative. Or investițiile în sănătatea privată și publică sunt investiții capitale.

MedNews: Sunteți prima bancă comercială în Moldova care oferă programe dedicate dezvoltării sectorului de sănătate, de ce ați hotărât să faceți asta?

R. Tekaia: Ca participanți la dezvoltarea economiei Moldovei, vedem în jurul nostru multe probleme de sănătate care au rezolvare. Bancheri fiind, nu putem să ne concentrăm doar pe activitatea economică și împrumuturi fără să observăm ce se întâmplă în sectoarele mai puțin favorizate de fluxul resurselor financiare. Prima interacțiune a noastră cu sectorul sănătății a început odată cu proiectele sociale, în 2012, când am ajutat copiii care sufereau de boli oncologice. Ulterior, au mai urmat acțiuni de susținere a copiilor cu dizabilități intelectuale din cadrul Asociației „Special Olympics”, apoi copiii cu deficiențe de vedere de la Școala-internat specială din Bălți.

Aceste interferențe ne-au conturat ideea de a aborda mai consolidat, prin programe speciale, sprijinul pentru dezvoltarea sectorului de sănătate care să răspundă eficient nevoilor populației de serviciu medicale.

MedNews: Cui sunt dedicate aceste programe și în ce constau?

R. Tekaia: Inițial, ne-am propus să sprijinim sistemul de sănătate în totalitate. Pentru că partea leului în serviciile de sănătate o are sectorul public, am avut un reflex natural de a aborda instituțiile publice, dar foarte curând am înțeles că avem puncte de vedere diferite pe subiectul investiții. Astfel, am decis să ne concentrăm eforturile în sectorul cel mai activ, adică privat, care nu avea nici o legătură directă sau indirectă cu vreo bancă.

Programele noastre, prin oferta MobiSante, abordează cel mai dinamic și mobil sector   al domeniului de sănătate: clinici private cu profil larg, clinici stomatologice, producători, companii de retail și comerț angro de produse farmaceutice și utilaje medicale, centre de diagnosticare, clinici de frumusețe și cabinete cosmetologice. Ne adresăm companiilor și angajaților din aceste domenii.

Ne adresăm lucrătorilor medicali și farmaciști și din sectorul public, pentru că decizia administratorilor de a opta pentru plata salariilor într-o anumită bancă să nu îi priveze de dreptul de a beneficia de deschiderea contului bancar gratis, de posibilitatea de a contracta credite la cele mai avantajoase rate ale dobânzii, și de a încasa dobânzi mai mari pentru depozite.

MedNews: Care e perspectiva colaborării băncii cu sectorul de sănătate?

R. Tekaia: În viitorul apropiat lansăm programul de asigurare „BancAssurance”, un set de produse bancare pentru clienții noștri care apelează la credite, pentru acoperirea riscurilor de traumatisme sau invaliditate în urma unui accident. Asigurarea va acoperi ratele de împrumut în caz de accidente peste un anumit număr de zile. Sperăm că acest lucru va ajuta clienții noștri să se trateze fără ca să se îngrijoreze de constrângerile legate de rambursarea creditului. 

Curând vom lărgi și oferta creată special pentru pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratamente medicale de înaltă performanță, ale căror costuri sunt destul de  mari pentru bugetele familiale. Un tratament sau o intervenție de acest gen ar putea fi inaccesibile pentru mulți și sperăm ca oferta noastră să le fie de ajutor pentru depășirea acestei etape dificile. Pentru că suntem convinși că fiecare om are dreptul de acces la cele mai bune și de calitate servicii medicale.

MedNews: În final, spuneți-ne, cât de importantă pentru dvs. este sănătatea angajaților din bancă?

R. Tekaia: Mobiasbancă are aproximativ 700 de angajați în 54 de sucursale din întreaga țară. Cu certitudine, sănătatea angajaților băncii noastre este una dintre prioritățile majore ale managementului. Noi protejăm sănătatea angajaților noștri, asigurăm tot de ce e nevoie pentru asta, începând cu truse medicale disponibile în orice filiale și continuând cu investigațiile complexe și asigurarea în caz de accidente și de boală.

De mai mulți ani, angajații noștri se bucură de un program gândit pentru asigurarea asistenței medicale de profilaxie și prevenție. Lucrătorii băncii beneficiază anual de examene complexe medicale: screening-urile pentru prevenirea cancerului mamar și de prostată, investigații imagistice, analize biochimice a sângelui, consultații medicale multidisciplinare, investigarea acuității vizuale.

În bancă am optat să avem scaune ortopedice pentru a preveni durerile la coloana vertebrală asociate de specificul muncii, dar avem și grija de a-i proteja pe angajați de munca sedentară de câte ori activitatea  ne-o permite, reducând timpul petrecut în fața calculatorului. Din acest an, angajații noștri beneficiază și de serviciile unui antrenor profesionist care lucrează cu ei într-o sală de sport bine dotată.

MedNews

MBSG_Healthcare_HEADER-SITE_ro

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Mobiasbancă: Investițiile în sănătatea privată și publică sunt investiții capitale Reviewed by on . Interviu cu Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă care s-a aventurat să susțină sănătatea din Republica Moldova. Despre cum o face, pentru cine și mai ales de Interviu cu Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă care s-a aventurat să susțină sănătatea din Republica Moldova. Despre cum o face, pentru cine și mai ales de Rating: 0
scroll to top