5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Constantin Ețco: Managementul în sănătate este Cenușăreasa care nu și-a dobândit locul de disciplină nobilă
Constantin Ețco: Managementul în sănătate este Cenușăreasa care nu și-a dobândit locul de disciplină nobilă

Constantin Ețco: Managementul în sănătate este Cenușăreasa care nu și-a dobândit locul de disciplină nobilă

22 iulie 2016, 14:05

Managementul în sistemul moldovenesc de sănătate împlinește în acest an majoratul. De optsprezece ani conceptul nou l-a înlocuit pe cel sovietic, vertical de dirijare al ocrotirii sănătății. Introducerea noii viziuni de organizare și funcționare a sistemului național de sănătate în învățământul universitar medical este legat de numele lui Constantin Ețco, primul doctorand al marelui Nicolae Testemițanu. Despre felul cum a ajuns noțiunea și ulterior conceptul de management în sănătatea publică din Republica Moldova, cum este implementat și ce rezultate are, am discutat într-un interviu cu Dr. habilitat în medicină, profesorul universitar și laureatul primei ediții a Galei Premiilor în Sănătate Constantin Ețco care împlinește astăzi, 22 iulie onorabila vârstă de 75 de ani.

MedNews: Cum a ajuns conceptul de management în sănătate în Republica Moldova, de unde?

Constantin Ețco: Totul a început în 1994, odată cu invitația pe care am primit-o de a participa la cursurile pentru conducătorii din sănătate din fostele republici sovietice ale URSS, în cadrul Proiectului pentru implementarea managementului în sistemul de sănătate postsovietic, organizat de Alianța Internațională Americană în Sănătate (AIHA). La aceste cursuri am fost patru persoane din Moldova, inclusiv și dl Gherman, ulterior ministru al Sănătății.

Îmi amintesc clar momentul când din prima zi mi-a stârnit nedumerirea utilizarea termenului de management și nu dirijare administrativă pe care îl foloseam la catedra de Igienă Socială și Organizare a Ocrotirii Sănătății, unde activam din 1971 ca profesor universitar.

Explicația diferenței între acești doi termeni mi-a deschis orizonturile și dorința determinată de a cunoaște și transmite știința despre managementul în sănătate colegilor mei și noilor generații de medici din țară. Abia atunci am înțeles de ce sistemul de sănătate postsovietic se ruina pe zi ce trece în condițiile în care republica trecea pe făgașul democrației și economiei de piață. Vechiul concept, de dirijare în sistemul de sănătate, se baza pe organizarea pe verticală. Lipsea organizarea pe orizontală, dar mai ales lipsea omul – managerul instruit în acest domeniu și nu medicul rupt din activitatea curativă pentru ca să conducă instituția medicală.

Așa că, după un an și jumătate de pregătire în cadrul proiectului AIHA și a vizitelor de studiu în diferite state ale lumii, am venit cu propunerea către rectorul, academicianul Ion Ababii și regretatul prorector didactic, profesorul Petru Galețchi de a institui catedra Economie, Management și Psihologie în Medicină. Cu susținerea nemijlocită a acestor două personalități, la 1 septembrie 1997, catedra și-a început activitatea.

MedNews: De atunci și până acum doi ani ați fost șef de catedră. În 2016 catedra Economie, Management și Psihologie în Medicină a USMF „Nicolae Testemițanu” împlinește 18 ani de activitate. Se poate spune că managementul în sănătate în Moldova a împlinit majoratul?

Constantin Ețco:  Din păcate nu prea. Managementul în sănătate este încă Cenușăreasa care nu și-a dobândit locul de disciplină nobilă pe lângă disciplinele  curative. Poate că așa e mersul firesc al lucrurilor. Ca să prindă rădăcini e nevoie de cel puțin două – trei generații de manageri din sistem care să-i implementeze și dezvolte consecvent principiile. Asta se întâmplă și în România și în mai toate statele și republicile sovietice.

În ceea ce mă privește, 45 de ani de muncă didactică, dintre care 16 dedicate catedrei de Management cred că au fost prodigioase. Am scris manuale, cursuri, compendii care ar putea sta la baza viitorului management în sănătate apreciat pozitiv de pacienți. Pacientul este cel care apreciază calitatea serviciului medical, iar pentru a fi bine gestionată e nevoie ca managementul să fie parte importantă în activitatea conducerii instituției, șef de departament ori secție, medic și asistentă medicală în parte.

Cu toate astea, s-a obținut un lucru foarte important, în anul 2005 a fost creată Școala de Management în Sănătate Publică pe lângă USMF „Nicolae Testemițanu” pentru pregătirea managementului de top, ori a conducătorilor de instituții medicale și farmaceutice din rândul celor care sunt încadrați în activitatea curentă a sistemului de sănătate din sectoarele public și privat.

MedNews: Cum apreciați modul de implementare a managementului sanitar la nivel de sistem, dar și la nivel de instituții medicale din țară?

Constantin Ețco: Nu vreau să dau calificative. După cum spuneam, pacienții îl apreciază zilnic. Avem perioade de ascensiune datorită faptului că la conducerea Ministerului Sănătății vin manageri competenți, avem și perioade de declin. Lipsa de continuitate în abordările manageriale de top au consecințe nefaste asupra întregului sistem de sănătate.

La nivel de instituții medicale, managementul în sectorul privat este mai bun și asta vine din cauza necesității de a te menține și dezvolta în condiții de concurență, uneori neloaială, cu instituțiile publice de pe piața autohtonă a serviciilor medicale.

MedNews: Este neapărat ca un manager în sănătate să fie medic?

Constantin Ețco: E un subiect de discuții mai vechi la care comunitatea medicală autohtonă încă nu are un răspuns. În lumea civilizată, lucrurile demult sunt clare, într-o instituție medicală este obligatoriu să fie un manager de top pe partea curativă, care este medic și unul pe partea economică și financiară, care trebuie să aibă pregătire consistentă în domeniu, și care, evident, nu este obligatoriu să fie medic. Dacă ar fi acești doi manageri deja s-ar crea un nucleu de echipă la care trebuie să se alăture toți șefii de secții, personal medical și nemedical pentru a forma un colectiv bine gestionat.

La noi, nici măcar sectorul privat care este mai progresist nu a depășit în totalitate această dilemă și asta se răsfrânge asupra pieții de servicii medicale din țară și în final asupra pacientului care manifestă insatisfacția pentru calitatea și cost-eficiența serviciilor.

Calitățile unui manager bun adesea sunt caracteristici ale personalității, iar abilitățile se învață. Pe departe nu toți dintre studenții de la medicină vor fi manageri în sistem, dar vor fi medici care trebuie să-și organizeze activitatea conform principiilor manageriale pentru că un medic întotdeauna este pus în situația de a lua decizii, chiar daca acestea au caracter curativ.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Constantin Ețco: Managementul în sănătate este Cenușăreasa care nu și-a dobândit locul de disciplină nobilă Reviewed by on . Managementul în sistemul moldovenesc de sănătate împlinește în acest an majoratul. De optsprezece ani conceptul nou l-a înlocuit pe cel sovietic, vertical de di Managementul în sistemul moldovenesc de sănătate împlinește în acest an majoratul. De optsprezece ani conceptul nou l-a înlocuit pe cel sovietic, vertical de di Rating: 0
scroll to top