17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Specialiștii din sănătatea publică pregătesc un e-instrument pentru promovarea sănătății
Specialiștii din sănătatea publică pregătesc un e-instrument pentru promovarea sănătății

Specialiștii din sănătatea publică pregătesc un e-instrument pentru promovarea sănătății

9 august 2018, 13:55

Primul portal pentru promovarea sănătății este în proces de elaborare. Un grup de lucru compus din specialiști și manageri în sănătatea publică, dezvoltatori IT și comunicatori în sănătate s-au întrunit miercuri, 8 august 2018, pentru aprobarea funcționalității portalului și repartizarea responsabilităților privind conținutul informațional.

Domeniile pe care inițial se va axa portalul sunt: fumatul,  consumul  de  alcool,  inactivitatea fizică  și regimul  alimentar  nesănătos. Aceștia sunt printre factorii  de  risc  comportamentali  principali care contribuie la răspândirea bolilor netransmisibile între moldoveni. Neglijarea acestor riscuri fac ca bolile cardiovasculare și cancerul să devină cele mai comune  și  actuale  boli ale societății moldovenești.

Primul portal pentru promovarea sănătății în Republica Moldova va fi similar cu www.terviseinfo.ee , gestionat de Institutului Național pentru Dezvoltarea Sănătății din Estonia (ENIHD). La prima etapă, portalul va fortifica comunicarea pe intern a specialiștilor care  lucrează  în domeniul  promovări  sănătății  în instituții  de  învățământ  (grădinițe, școli),  instituții  medicale, locul de muncă, municipalități și comunități.

„La următoarele etape, ne dorim dezvoltarea site-urile tematice, care abordează factorii de risc pentru toate grupurile țintă de populație, de la vârsta de grădiniță și până la cea de adult”,  a comunicat Daniela Demișcan, președintele grupului de lucru, șefa Direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit specialiștilor, portalul pentru promovarea sănătății este un e-instrument de  profilaxie  a  sănătății  care va avea o  rată  înaltă  a  rentabilității  investiției și va  contribui la diminuarea presiunii asupra sistemului de sănătate publică. „E-instrumentul este diferit de un instrument static sau pasiv, cum ar fi o fișă de date tradițională sau o listă de verificare, pentru că el ghidează „aici” și „acum” utilizatorul printr-un proces decizional care ține de propriul stil de viață”, este de părere Lilia Onea, președintele Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate.

„Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale salută elaborarea primului portal pentru promovarea sănătății, așa cum îmbunătățirea modului sănătos de viață al populației Republicii Moldova este un obiectiv esențial al sistemului de sănătate, trasat în toate politicile naționale și are valențe strategice pentru dezvoltarea țării”, a susținut inițiativa Aliona Serbulenco, secretarul de stat în domeniul sănătății publice.

Elaborarea primului portal de promovare a sănătății este o activitate din cadrul proiectului  „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea  maladiilor  netransmisibile”,  finanțat  de  Ministerul  Afacerilor  Externe  al  Republicii  Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare. Implementatorii și partenerii proiectului sunt A.O. ProDia din Estonia și A.O. Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, Moldova.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Specialiștii din sănătatea publică pregătesc un e-instrument pentru promovarea sănătății Reviewed by on . Primul portal pentru promovarea sănătății este în proces de elaborare. Un grup de lucru compus din specialiști și manageri în sănătatea publică, dezvoltatori IT Primul portal pentru promovarea sănătății este în proces de elaborare. Un grup de lucru compus din specialiști și manageri în sănătatea publică, dezvoltatori IT Rating: 0
scroll to top