17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » Ce spun pacienţii străini despre serviciul „Dializa de Vacanţă” din Moldova
Ce spun pacienţii străini despre serviciul „Dializa de Vacanţă” din  Moldova

Ce spun pacienţii străini despre serviciul „Dializa de Vacanţă” din Moldova

5 iulie 2016, 9:00

Moldova ar putea deveni o destinație de „vacanțe medicale” la mare căutare, și nu una oarecare, ci una de dializă. Până în acest an, pacienții din alte țări, dependenți de dializă, cetățeni străinii și moldoveni stabiliți în Europa ori alte părți ale lumii, practic erau privați de dreptul de a beneficia de acest serviciu şi în Republica Moldova. Odată cu inaugurarea Centrului de Dializă din Chișinău, lansat în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă, procedurile de substituţie a funcţiei renale la standardele de calitate europeană sunt accesibile oricărui pacient venit în scop de odihnă, turism, serviciu etc.

Carolina este o tânără de 28 de ani, originară din R. Moldova, dar de la 5 ani este stabilită cu traiul în Germania, unde învață și muncește. Venea în Moldova des, iar acum doi ani medicii au diagnosticat-o cu insuficienţă renală cronică în stadiul terminal,  rinichii ei nu mai funcţionează şi poate supravieţui doar dacă urmează de trei ori pe săptămână şedinţele de dializă pe care le urma în Germania. Credea că nu va mai avea șansa să treacă pe la rude și prietenii din Chișinău. „Le-am spus prietenilor mei că nu voi veni în vizită până nu mă voi asigura că am condițiile de tratament din Germania. Și într-o bună zi m-au anunțat că s-a deschis un centru nou în Chişinău exact ca cel din Germania. Și am venit. Este un centru care lucrează cu aparate de dializă pe care le știu, îmi este asigurată medicația de care am eu nevoie, fără ca indicațiile medicului meu să sufere vreo schimbare”, povestește Carolina.

carolina

Tânăra germană cu rădăcini din Moldova e foarte bucuroasă că a reușit să-și petreacă vacanța de vară alături de prietenii săi. Pentru două săptămâni de vacanță și-a programat pe zile, ore și minute curele de tratament pe care să le îmbine cu programul de odihnă și este foarte mulțumită :„Sunt fericită, totul se respectă cum am planificat”.

Carolina ne-a povestit cum îi este asigurat serviciul de dializă în regiunea Bavaria, Germania, unde este stabilită cu traiul: „Am polița medicală obligatorie eliberată de autorităţile germane, tratamentul prin dializă este gratuit pentru mine, dar pentru neasigurați acesta costă de două ori mai scump decât am plătit la Centrul de Dializă din Chișinău.”

Costurile pentru serviciile de dializă în Germania, ca în Moldova, sunt gratuite pentru cei care au o poliță medicală obligatorie valabilă. Așa că cetățenii moldovenii plecați peste hotarele țării se pot bucura de aceste facilități acasă, dacă au poliță medicală eliberată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

„Ați recomanda Centrul de Dializă din Chișinău și altor bolnavi?”, am întrebat-o pe pacienta din Germania.

„Cu siguranță. E un centru sută la sută de calitate”, a răspuns tânăra care a apreciat serviciul medical cu precizia-i germană.

Giuseppe Monteleone este un bărbat de 73 de ani, din Italia. A venit în Moldova într-o vacanță de zece zile, pentru a cunoaște țara și rudele alesei inimii sale: „Am descoperit că Moldova e la fel de frumoasă ca iubita mea, iar faptul că aici sunt servicii de dializă de calitate europeană și la prețuri accesibile este pur și simplu excepțional. Mă bucur de calitatea serviciului medical de aici și cred că poate deveni o destinație turistică și de dializă pentru mine și prietenii mei”.

monteleone

Italianul Giuseppe este dependent de dializă de șase ani, e de meserie inginer, pasionat de călătorii. A cutreierat toată Europa, e plin de viață, debordează de energia bucuriei de a trăi, iar problema lui medicală nu îi strică această fericire. „Sunt un călător pentru că îmi plac oamenii și viața. A călători pentru mine e cea mai mare plăcere pe care nimeni nu mi-o poate interzice, ce-i drept, de șase ani doar calitatea serviciilor de dializă mă oprește să vizitez locuri noi. De mult voiam să ajung la locurile de baștină ale scumpei mele. Când șansa a apărut, odată cu deschiderea noului Centru de Dializă, nu am ezitat. Am venit și în Moldova”.

„Cum sunt serviciile de dializă aici?”, l-am întrebat pe turistul din Italia

„Foarte bune. Personalul este extrem de atent, grijuliu și drăguț. Le doresc să fie așa întotdeauna”,  a subliniat Giuseppe.

Pacientul italian mai spune că pentru el a fost o mare surpriză să-l vadă la proceduri, de fiecare dată, pe medicul curant care se îngrijește de starea bolnavilor: „În alte părți acest lucru e rar întâlnit, deși cred că ar fi nevoie. Pentru un pacient care se află în dializă, siguranța tratamentului este cel mai important lucru, iar prezența medicului, o garantează.”

Cei doi pacienți străini pe care i-am cunoscut la Centrul de Dializă din Chișinău, când a fost lansat serviciul „Dializa de Vacanță”, au confirmat standardele de înaltă calitate europeană a serviciilor de dializă de aici. Așa că, s-a dat undă verde programului „Dializă de Vacanţă în Republica Moldova”, un serviciu de acces la un tratament echivalent cu cel din centrele de dializă europene.

„Este un eveniment extrem de important pentru imaginea R. Moldova la nivel mondial.  Pacienţii străini care beneficiază de serviciile Centrului de Excelenţă, vor vorbi deja despre ţara noastră ca despre una în care sunt prestate servicii de dializă de înaltă calitate şi la nivel european. Partenerul privat a justificat încrederea acordată de autorităţile publice”, a declarat Oleg Creciun, Viceministru al Sănătăţii, în cadrul conferinţei organizate cu ocazia lansării serviciului.

Viceministru

Partenerul privat este un consorţiu german reprezentat în Republica Moldova de compania de proiect BB-Dializa. Potrivit administratorului companiei, Dmitri Onufreiciuc, graţie serviciului „Dializa de vacanţă” a devenit posibilă aprecierea calităţii actului medical, echipament şi dotare, gradul de satisfacţie a pacienţilor din Centrul de Dializă din Chişinău în comparaţie cu centrele performante de dializă din străinătate.

„Centrul nostru poate fi aliniat centrelor de dializă europene. Aprecierea pacienţilor ne impulsionează să mergem înainte şi să dezvoltăm proiectul”, a menţionat Dmitri Onufreiciuc, administratorul companiei „BB-Dializa”.

De la începutul anului 2016 la Centrul de Dializă din Chișinău au fost făcute 10 000 de ședințe de dializă, au fost dializați peste 250 de pacienți. Astăzi în dializă la Centrul de excelență sunt incluși pete 230 de pacienți, ceea ce constituie mai mult de jumătate din numărul total de persoane dializate din Moldova. La etapa actuală, capacitatea centrului este de peste 300 de pacienți, dar există posibilitatea de lărgire de până la 440, ceea ce plasează Centrul printre cele mai mari unități de dializă din Europa.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ce spun pacienţii străini despre serviciul „Dializa de Vacanţă” din Moldova Reviewed by on . Moldova ar putea deveni o destinație de „vacanțe medicale” la mare căutare, și nu una oarecare, ci una de dializă. Până în acest an, pacienții din alte țări, de Moldova ar putea deveni o destinație de „vacanțe medicale” la mare căutare, și nu una oarecare, ci una de dializă. Până în acest an, pacienții din alte țări, de Rating: 0
scroll to top