16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Parlamentul renunță la pârghiile legislative din sănătate obținute acum doi ani
Parlamentul renunță la pârghiile legislative din sănătate obținute acum doi ani

Parlamentul renunță la pârghiile legislative din sănătate obținute acum doi ani

Ministerul Sănătății, atotputernic în materie de salarizare a medicilor

16 iunie 2016, 14:25

Parlamentul ar putea să se dezică de pârghiile legislative obținute acum doi ani de a se implica în mecanismul de salarizare a lucrătorilor medicali prin aprobarea anuală a salariului tarifar pentru categoria I de calificare. Excluderea aliniatelor 5 și 6, ale articolului 16 din legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală, care se referă la acest subiect, a fost avizată pozitiv de Guvern la propunerea ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan, care a prezentat inițiativa legislativă semnată de deputați, în cadrul ședinței de miercuri, 15 iunie.

Potrivit lui Glavan, prin aprobarea de către Guvern de excludere a acestor prevederi, autoritatea de politici în Sănătate va obține dreptul de modificare a sistemului de salarizare a lucrătorilor medicali din unitățile publice, încadrate în sistemul de finanțare din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Astfel, Ministerul Sănătății nu s-ar mai confrunta cu bariere de ordin legislativ pentru a implementa, din 1 iulie, noul mecanism de salarizare, criticat de partenerii sociali pentru că nu este definitivat și provoacă tensiuni între generațiile de medici, din cauza riscurilor inechității în salarizare.

Ministra Sănătății insistă pe implementarea din 1 iulie a noului mecanism de salarizare în care optează pentru introducerea sistemului de calcul al lefilor lucrătorilor medicali în baza salariului de funcție, ceea ce elimină ponderea categoriilor de calificare și reduce importanța vechimii în muncă, astfel egalând pe partea de salariu fix medicii tinerii și cu stagiu.

„Această inițiativă a venit în regim de urgență, săptămâna trecută. (…) Ceea ce se exclude acum, de fapt, este revenirea la situația din martie 2014. În aprilie 2014 au fost introduse aceste două aliniate, care reglementează valoarea salariului tarifar prin lege, ori după doi ani de zile, noi constatăm că a fost o prevedere care limitează într-un fel posibilitățile Guvernului”, a explicat Ruxanda Glavan importanța și necesitatea  susținerii de către Guvern a proiectului legislativ.

De cealaltă parte, într-un interviu acordat MedNews, vicepreședintele Federației Sindicatelor „Sănătatea” anticipase acest pas al Ministerului Sănătății. Igor Zubcu spunea că dacă se va întâmpla acest lucru, partenerii sociali vor fi lipsiți de dreptul de a negocia cota maximă a cheltuielilor prevăzute pentru salarizarea angajaţilor instituţiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul AOAM, principiile şi criteriile pentru determinarea coeficientului de multiplicare  care se stabilesc prin aprobarea salariului tarifar pentru categoria I de calificare în legea anuală a fondurilor AOAM.

„Nu e bine deloc din punct de vedere al sindicatelor, deoarece cota de salarizare este o chestiune foarte importantă pentru angajați. Mai ales că în proiectul Legii fondurilor se vorbește de un salariu tarifar și nu de unul de funcție. Prin faptul că s-a majorat salariul tarifar de la 1000 la 1200 lei pentru prima categorie de calificare se asigură o majorare echitabilă a salariului. În caz contrar, vom avea majorări mai mari pentru anumite categorii, și mai puține pentru altele, adică inechitate.”

Menționăm că legea privind AOAM pentru anul 2016, care a fost promovată de Guvern la începutul acestei luni pentru a fi votată de Parlament, prevede majorarea salariului tarifar de la 1000 la 1200 lei pentru categoria I de calificare în scopul de a susține angajamentul Guvernului de creștere a salariului lucrătorilor medicali cu 20%.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Parlamentul renunță la pârghiile legislative din sănătate obținute acum doi ani Reviewed by on . Parlamentul ar putea să se dezică de pârghiile legislative obținute acum doi ani de a se implica în mecanismul de salarizare a lucrătorilor medicali prin aproba Parlamentul ar putea să se dezică de pârghiile legislative obținute acum doi ani de a se implica în mecanismul de salarizare a lucrătorilor medicali prin aproba Rating: 0
scroll to top