16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Editorial » Noul regulament de salarizare al medicilor între PR și realitate
Noul regulament de salarizare al medicilor între PR și realitate

Noul regulament de salarizare al medicilor între PR și realitate

13 iunie 2016, 16:25

De când proiectul regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală a fost prezentat on-line la ședința Colegiului Ministerului Sănătății (30 mai 2016), premieră neanunțată în prealabil forumului, discuțiile despre acesta au devenit de mare actualitate în sânul comunității medicale și a societății în general. Oportunitățile noului regulament au devenit virale în spațiul mediatic, iar despre riscuri toată lumea care are implicare în acest subiect se ferește să vorbească public.

La întrebările comunității, Ministerul Sănătății se axează aproape în exclusivitate pe faptul că noul mecanism de salarizare va stopa exodul tinerilor specialiști pentru că regulamentul prevede ca leafa angajaților din medicină va crește cu cel puțin 20%, iar la tinerii specialiști cu peste 50%. Autoritatea susține că proiectul „este orientat spre asigurarea funcţiei salariului ca principala sursă de venit precum şi ca formă de stimulare a muncii” și „stabilește modul, mărimea şi condiţiile de remunerare a muncii, în raport cu răspunderea şi complexitatea sarcinilor, volumul şi calitatea muncii, competenţa profesională, riscul profesional precum și nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă”.

Pentru că viziunea partenerilor sociali, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și Federația Sindicatelor „Sănătatea”, ai Ministerului Sănătății în stabilirea cotei pentru remunerarea muncii angajaților în unitățile medicale publice nu a fost expusă în cadrul ședinței de prezentare a noului regulament, MedNews le-a solicitat viziunea asupra regulamentului, reieșind din avizele oficiale, despre care ministra Sănătății a anunțat că sunt pozitive. La solicitarea noastră, au răspuns ambele instituții, găsiți aici viziunea CNAM și a Federației Sindicatelor „Sănătatea” care au răspuns pe înțelesul întregii comunități și societăți interesate de schimbările privind salarizarea celor care fac vârfurile unei societății sănătoase.

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Noul regulament de salarizare al medicilor între PR și realitate Reviewed by on . De când proiectul regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asis De când proiectul regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asis Rating: 0
scroll to top