29 iulie 2014

Acasă » Știri » Copiii încearcă fumatul şi la vârstă preşcolară
Copiii încearcă fumatul şi la vârstă preşcolară

Copiii încearcă fumatul şi la vârstă preşcolară

Fumatul este dăunător, dar foarte răspândit! Deşi 89% dintre adolescenţii, care au participat la un sondaj local de opinie din Orhei, consideră fumatul un viciu şi o acţiune dăunătoare sănătăţii, 13% dintre ei şi-au aprins ţigara pentru prima dată până la 7 ani. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre aceștia au început să fumeze de la vârsta de 16 ani, informează MedNews cu referință la un studiu de opinie organizat în raionul Orhei, în cadrul Campaniei Naţionale „Să investim în sănătatea tinerilor” .

Potrivit sondajului, fiecare al doilea respondent a încercat cel puţin o data să fumeze. Cei care au acest viciu, situaţional sau obişnuit, fumează în mediu câte cinci ţigări pe zi. Ei susţin că, în general, cheltuiesc peste 100 de lei pentru ţigări şi nu întâlnesc dificultăţi atunci când le cumpără la ei în localitate.

Totodată, 27% dintre tinerii respondenţi mărturisesc că la şcoala din localitate nu au fost implicaţi niciodată în activităţi, comunicări, ore de prevenire a fumatului, iar 43 la sută au participat doar uneori la asemenea acţiuni.

Datele sondajului local confirmă cauzele fumatului la nivel național care, de regulă, au precedent în familie. Astfel, în cazul a 43% dintre respondenţii studiului de opine local, cel puţin unul dintre părinţi fumează.

Sondajul local a fost realizat de Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor pe un eşantion de 34 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Campaniei Naţionale „Să investim în sănătatea tinerilor”, organizată de Guvernul Republici Moldova în comun cu partenerii naționali și cu susținerea ONU.

Potrivit statisticilor oficiale, 64,1% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani sunt fumători. Dintre aceştia 49,6% sunt băieţi, iar 14,5% sunt fete.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Copiii încearcă fumatul şi la vârstă preşcolară Reviewed by on . Fumatul este dăunător, dar foarte răspândit! Deşi 89% dintre adolescenţii, care au participat la un sondaj local de opinie din Orhei, consideră fumatul un viciu Fumatul este dăunător, dar foarte răspândit! Deşi 89% dintre adolescenţii, care au participat la un sondaj local de opinie din Orhei, consideră fumatul un viciu Rating: 0
scroll to top