29 iulie 2014

Acasă » Știri » Tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie
Tinerii orheieni consideră că  este bine să facă sex doar după căsătorie

Tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie

44% dintre tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie, în timp ce indicii bolilor sexual transmisibile şi a gravidităţii în rândul adolescentelor sunt foarte mari, informează MedNews.

În acelaşi timp, 20% dintre respondenţi consideră că educaţia sexuală încurajează tinerii să facă acest pas mult mai devreme. Alţi 34 la sută sunt confuzi şi nu au un răspuns sigur la această întrebare. Astfel arată datele unui sondaj de opinie realizat în raionul Orhei de către Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor în cadrul Campaniei Naţionale „Să investim în sănătatea tinerilor”, organizată de Guvernul Republici Moldova în comun cu partenerii naționali și cu susținerea ONU .

Sondajul de opinie realizat în raionul Orhei arată că fiecare al şaptelea respondent consideră că prezervativul nu ar trebui să fie la îndemâna adolescenţilor, iar fiecare al cincilea nu este sigur că prezervativul trebuie să îi fie accesibil.

„Aceasta este o problemă destul de gravă, mai cu seamă că avem numeroase campanii de informare şi activităţi pe care le desfăşurăm. Tinerii noștri se pare că nu sunt suficient de informaţi şi au percepţii greşite referitor la educaţia sexuală”, spune directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei, Svetlana Taras.

Potrivit sondajului local, majoritatea tinerilor chestionați consideră natural ca bărbaţii să aibă mai multă libertate sexuală decât femeile. La fel, ei consideră că feminismul are o influenţă pozitivă asupra societăţii.

Totodată, sondajele la nivel naţional arată că doar 37 la sută dintre tineri cu vârstă cuprinsă între 15 şi 24 de ani au cunoştinţe despre HIV. ”Interesul redus pentru informare se transformă  în comportamente riscante pentru sănătatea tinerilor. Astfel că doar 50% dintre tinerii sexual activi folosesc prezervativul, ceea ce duce la rate înalte de îmbolnăvire cu HIV, care se răspândeşte în ţară mai rapid în rândul tinerilor decât în rândul populaţiei adulte. Indicatorii sunt destul de îngrijorători, de aceea trebuie să ne mobilizăm forțele pentru a contribui la îmbunătăţirea accesului tinerilor la serviciile medicale şi la cele de educaţie pentru sănătate”, consideră analistul de programe Sănătatea Reproducerii şi Tineret a UNFPA, Natalia Cojohari.

Sondajul local a fost realizat de Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor pe un eşantion de 41 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani din raionul Orhei, în cadrul Campaniei Naţionale „Să investim în sănătatea tinerilor”. Reamintim, acţiunea se înscrie în inițiativa globală a ONU privind agenda de dezvoltare post-2015 și definirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie Reviewed by on . 44% dintre tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie, în timp ce indicii bolilor sexual transmisibile şi a gravidităţii în rândul 44% dintre tinerii orheieni consideră că este bine să facă sex doar după căsătorie, în timp ce indicii bolilor sexual transmisibile şi a gravidităţii în rândul Rating: 0
scroll to top