18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Fântânile de hepatită ale Moldovei
Fântânile de hepatită ale Moldovei

Fântânile de hepatită ale Moldovei

Zeci de copii și adulți ajung la spital după ce beau apă din puțurile din ogradă

28 iulie 2014, 14:42

Aproximativ 23 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani, din satul Drăguşeni, raionul Străşeni, au ajuns la spital infectaţi cu hepatită virală A. Copiii s-au infectat după ce au băut apă contaminată din fântână. Alt caz asemănător s-a produs și în satul Vălcineţ, raionul Călărași. Situația este alarmată în întreaga țară. Numărul cazurilor de infecții cu virusul Hepatitaei A este în creștere, iar în majoritatea satelor, apa este contaminată.

Asistenta medicală a Centrului de Sănătate, Silvia Botnaru, confirmă că toţi copiii s-au îmbolnăvit după ce au consumat apă din fântâna care a fost contaminată de animale.

Cresc oi și porci lângă fântână

În localitatea Drăgușeni, oamenii cresc foarte multe oi, iar copiii care au ajuns la spital locuiesc aproape de şes. Acolo de obicei sunt păscute oile, iar fecalele lor ajung odată cu ploile în pânza freatică și de acolo în apele din fântâni. Primele cazuri de infecţie au fost semnalate pe 9 iulie. Primarul satului spune că până acum, au fost dezinfectate cu clorură de var majoritatea fântânilor, însă situația rămâne periculoasă. În sat sunt 45 de fântâni.

În satul Vălcineț din Călărași, situația este și mai complicată. Mai mulţi oameni s-au trezit peste noapte bolnavi de hepatita virală A. Medicii de la Centrul de Sănătate Publică au depistat şase cazuri de hepatită şi presupun că este vorba de un focar, pentru că toţi pacienţii erau vecini. Unul dintre localnici are o fermă de porci, chiar în apropiere de fântânile acestora. „El este fost polițist și nimeni nu-i poate face nimic. Ferma lui este în apropiere de vreo șase fântâni de unde oamenii beau apă. Poți să mori de la murdărie și miros, nu doar hepatită să ai. Cine mai crește porci în mijlocul satului?”, spune  doamna Valentina Balan, localnică.

Cazurile de hepatită s-au triplat

Sursa infecţiei este apa fântânilor, plină cu paraziţi din fecalele animalelor. În satul Vălcineț a fost declarată stare de urgenţă, iar oamenii sunt chemaţi pentru efectuarea analizelor. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică, în Republica Moldova a crescut numărul de cazuri de hepatită virala A. În primele șase luni ale anului au fost înregistrate 29 cazuri de hepatită virală A, de 3 ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ultima săptămână doar, au fost înregistrate mai mult de 30 de cazuri. Medicii au recomandat oamenilor să fiarbă apa înainte de consum şi să se spele cât mai frecvent pe mâini cu săpun.În 2013, aproape 70 la sută din apele freatice şi cele din sistemele de distribuire erau poluate.

Hepatita A este o maladie virală acută şi poate fi contractată de persoane de orice vârstă. Preponderent se înregistrează printre copiii de vârstă preşcolară, mai rar se atestă la adolescenţi şi la persoanele adulte. Predominant, mecanismul de transmitere a hepatitei A este fecal-oral, în mod direct prin intermediul mâinilor murdare sau indirect prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant.

Pentru MedNews: Valentin Buda

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Fântânile de hepatită ale Moldovei Reviewed by on . Aproximativ 23 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani, din satul Drăguşeni, raionul Străşeni, au ajuns la spital infectaţi cu hepatită virală A. Copiii Aproximativ 23 de copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani, din satul Drăguşeni, raionul Străşeni, au ajuns la spital infectaţi cu hepatită virală A. Copiii Rating: 0
scroll to top