29 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Fructele și legumele trebuie consumate după culoare
Fructele și legumele trebuie consumate după culoare

Fructele și legumele trebuie consumate după culoare

18 august 2015, 14:16

 

Meniul zilnic al fiecărui om trebuie să conțină fructe și legume de diferite culori. Medicii recomandă fructele și legumele să fie consumate după culoarea și conținutul pe care îl au acestea. Astfel, dacă fructele de culoare roșie nu trebuie să lipsească din meniul zilnic pentru că previn cancerul la sân și cel de prostată, atunci legumele de culoare albă întăresc sistemul imunitar.

Medicul nutriționist de la Centrul Național de Sănătate Publică, Olga Cernelev, a explicat de ce este important consumul legumelor și fructelor după culoare. „Este important să acordăm atenție consumului de fructe și legume de culoare diferită pentru că fiecare dintre ele conține o câte o substanță esențială pentru sănătatea noastră. Mâncând fructe si legume de toate culorile, oamenii își vor îmbunătăți sănătatea, vor putea pierde în greutate mai repede și, în același timp, își vor putea stabiliza masa corporală pe o perioada lungă de timp”, a menționat Olga Cernelev în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

Pigmenții roșii din fructe și legume conțin antioxidanți care susțin sănătatea inimii și duc la îmbunătățirea funcției memoriei, protejarea vaselor de sânge, a tendoanelor și a ligamentelor. Antioxidanții din fructele si legumele de culoare roșie pot reduce riscul de cancer prin prevenirea degenerării țesutului și pot, de asemenea, îmbunătăți funcționarea tractului urinar.

Fructele si legumele portocalii sunt bogate în carotenoizi, având efect anti-cancer. Carotenoizii îmbunătățesc vederea și sănătatea inimii și stimulează sinteza de anticorpi. Este recomandat consumul de cel puțin 2-3 fructe și legume portocalii în fiecare zi.

Inflamațiile pot fi reduse prin consumul de alimente de culoare galbene. Cele mai comune alimente de aceasta culoare sunt ardeiul și perele.

Clorofila, prezenta în toate plantele verzi, are proprietăți anticancerigene și de detoxifiere. Fructele și legumele verzi sunt bogate în luteină, care este în prezent obiectul unor studii sin cauza proprietăților antioxidante deosebite. Multe alimente verzi conțin calciu, care ajută la întărirea oaselor și a dinților și la îmbunătățirea vederii. Se recomandă să se consume cel puțin o porție de legume cu frunze verzi pe zi.

Alimentele de culori precum indigo și violet conțin o varietate de antioxidanți ce reduc stresul oxidativ, unul dintre principalii factori care produc îmbătrânirea.

„Fructele de culoare albastru-mov, din care fac parte strugurii, sunt importante pentru sistemul gastro-intestinal. Acestea conțin o cantitate mare de antioxidanți. A cincea categorie de culoare a fructelor și legumelor este cea albă. Produsele vegetale albe sunt importante deoarece conțin betaglucan, care întărește sistemul imunitar”, a încheiat Olga Cernelev.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Fructele și legumele trebuie consumate după culoare Reviewed by on . Meniul zilnic al fiecărui om trebuie să conțină fructe și legume de diferite culori. Medicii recomandă fructele și legumele să fie consumate după culoarea și co Meniul zilnic al fiecărui om trebuie să conțină fructe și legume de diferite culori. Medicii recomandă fructele și legumele să fie consumate după culoarea și co Rating: 0

 

scroll to top