24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Atenție, se schimbă componența vaccinului împotriva poliomielitei!

Atenție, se schimbă componența vaccinului împotriva poliomielitei!

18 aprilie 2016, 15:17

„Ne încadrăm în termenii solicitați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de a schimba stocurile de vaccin trivalent împotriva poliomielitei. Avem la depozit vaccinul nou bivalent”, a comunicat pentru MedNews, directorul adjunct al CNSP pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile.

Acțiunea sincronizată a OMS de schimbare a vaccinurilor trivalente, cu poliovirusul sălbatic de tip 2, din stocurile a 155 de țări și teritorii, a început duminică și va dura două săptămâni. Tranzacția se realizează după o pregătire de 18 luni, conform cu Strategia globală de eliminare a poliomielitei, iar mii de observatori independenți vor confirma absența vaccinului actual în instituțiile publice și private și în locurile de stocare frigorifice.

Poliomielita, boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani. Maladia are 3 tulpini de poliovirus sălbatic (de tip 1, tip 2 și tip 3), intre care tulpina de tip 2 care a fost eradicată în anul 1999. Pentru că vaccinul trivalent conține tulpina eradicată de tip 2, acesta trebuie schimbat, ca să nu provoace riscuri de îmbolnăvire. După schimbarea stocurilor, experții OMS recomandă ca țările să folosească vaccinul antipoliomielitic oral bivalent, care va conține doar tulpinile de tipurile 1 și 3.

„Vaccinul bivalent este deja la depozitul Centrului Național de Sănătate Publică, iar stocurile de vaccin trivalent se nimicesc după cum este prevăzut în Strategia globală de eliminare a poliomielitei. După această acțiune va mai urma un pas, în paralel cu vaccinul bivalent, peroral vom introduce și un stoc de vaccin poliomielitic inactivat, injectabil”, a mai comunicat Furtună. În Republica Moldova, vaccinurile bivalente au fost cumpărate din banii bugetului de stat, rezervați pentru Programele Naționale, prin intermediul UNICEF.

Vaccinarea antipoliomielită cu vaccinul oral bivalent se va realiza conform cu planul vechi de vaccinare. Astfel, prima vaccinare se va face la 2, 4, 6 luni a copilului, prima revaccinare – la 22 și 24 luni, ulterior  –  la 6-7 ani și 14-15 ani ai copilului.

Reamintim, Moldova are statutul OMS de ţară liberă de poliomielită pe care l-a obținut în anul 2000, în rezultatul realizării Programului Naţional de Imunizări pentru anii 1994-2000 şi a Programului Naţional de lichidare a poliomielitei. Acum țara noastră participă la realizarea Programului global de lichidare a poliomielitei, prin care și-a asumat angajamentele de acoperire cu vaccin a copiilor şi de supraveghere a bolnavilor cu paralizii acute flasce pentru depistarea importului posibil de cazuri din alte ţări.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Atenție, se schimbă componența vaccinului împotriva poliomielitei! Reviewed by on . „Ne încadrăm în termenii solicitați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de a schimba stocurile de vaccin trivalent împotriva poliomielitei. Avem la depozi „Ne încadrăm în termenii solicitați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de a schimba stocurile de vaccin trivalent împotriva poliomielitei. Avem la depozi Rating: 0
scroll to top