17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Riscul degradării comunității din cauza circuitului ilegal de „spice”-uri este înalt
Riscul degradării comunității din cauza circuitului ilegal de „spice”-uri este înalt

Riscul degradării comunității din cauza circuitului ilegal de „spice”-uri este înalt

15 aprilie 2016, 13:16

Anual, 923 de moldoveni au nevoie de îngrijiri medicale pentru înlăturarea consecințelor  de consum al substanţelor etnobotanice, cunoscute și sub denumirea de „spice”. Numărul cazurilor medicale înregistrate este în continuă creștere, iar peste 1000 de persoane sunt antrenate în consumul şi circulaţia lor ilicită, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Îngrijorați de circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope, a analoagelor, etnobotanicelor şi precursorilor, fenomen ce provoacă creşterea exponenţială a numărului moldovenilor care consumă droguri și poate provoca riscul degradării comunității, deputații au aprobat de concept, în prima lectură, joi, 14 aprilie, modificări legislative care îmbunătățesc politicile statului de sporire a controlului circulației substanțelor stupefiante, dar și de aliniere a legislaţiei naţionale la directivele europene.

Pachetul proiectelor de legi susțin completarea Legii nr.382 din 1999 cu privire la circulația substanțelor narcotice și psihotrope și a precursorilor și altor acte normative cu noțiuni și definiții pentru substanțe noi de stupefiante care sunt în circuit pe teritoriul republicii. Este vorba, în special, despre noțiunile de analog şi etnobotanice.

În proiecte este prevăzută și instituirea unui laborator specializat pentru stabilirea  naturii substanțelor stupefiante care sunt în circuit, inclusiv analogi și etnobotanice, greu de identificat din cauza modificării constante a structurii.

Conform notelor informative pentru motivarea pachetului de legi, numărul nou și numărul vechi de cazurilor medicale apărute în urma consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii în rândurile populaţiei generale (15 – 64 ani) este de 4,3 la sută. În rândul tinerilor  (15 – 34 ani), indicatorul este de 2,4 ori mai mare și constituie 10,5 persoane la sută. Între elevii de 16 ani, prevalența consumului de droguri este deosebit de îngrijorătoare – 10 elevi la sută.

Pachetul proiectelor de legi, adoptate în prima lectură, va transpune parţial Regulamentul (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004 privind precursorii drogurilor/OJ L 47,18.2.2004.

MedNews Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Riscul degradării comunității din cauza circuitului ilegal de „spice”-uri este înalt Reviewed by on . Anual, 923 de moldoveni au nevoie de îngrijiri medicale pentru înlăturarea consecințelor  de consum al substanţelor etnobotanice, cunoscute și sub denumirea de Anual, 923 de moldoveni au nevoie de îngrijiri medicale pentru înlăturarea consecințelor  de consum al substanţelor etnobotanice, cunoscute și sub denumirea de Rating: 0
scroll to top