26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Au învățat să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală în forme ușoare

Au învățat să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală în forme ușoare

28 aprilie 2016, 8:30

20 de formatori vor pregăti 1 000 de medici de familie și asistente medicale, din Moldova, în cadrul Programului de instruire a medicilor de familie și asistentelor medicale din sectorul Asistenței Medicale Primare. Viitorii formatori naționali sunt instruiți de o echipă de experți internaționali, cu certificare oficială din Olanda, Elveția, Marea Britanie și Republica Moldova. La această etapă, cei 20 de formatori au însușit noua metodologie de lucru cu pacienții prin care îi pot ajuta pe medicii de familie să identifice problemele de sănătate mintală în forme ușoare și moderate.

„Nu-i ușor să accepți să lucrezi cu o abordare ce pare dificilă la început. Însă, dacă medicii de familie vor primi informații despre o depresie, o anxietate sau despre autismul la copii, care sunt tulburări frecvente și dacă ne uităm la prevalența internațională, vor înțelege că o bună parte din pacienții dumnealor se confruntă deja cu aceste probleme. De exemplu, orice pacient care suferă de diabet este un potențial pacient care face, ca și complicație, o depresie“, explică psih. Raluca Nica, directorul executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală.

Despre importanța trainingului în activitatea profesională de zi cu zi au vorbit formatorii instruiți. Angela Vatamaniuc, Șef Secție Medicină de Familie la Clinica Universitară de Asistență medicală primară: „Aceste traininguri sunt foarte binevenite, cu atât mai mult cu cât ne ajută în activitatea noastră. Dacă anterior, în timpul consultației, scriam foarte mult în loc să fim atenți la pacient, acum toată atenția este asupra pacientului pe care îl avem în cabinet. Sunt de părere că 80% din procesul de diagnosticare e realizat din comunicarea cu pacientul și 20% din investigațiile de specialitate“.

Olesea Harabajiu, asistentă medicală în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Bălți: „Pentru mine aceste instruiri sunt o provocare în contextul unei teme actuale în profesia noastră. Mă refer aici la sănătatea mintală. Am fost plăcut surprinsă de nivelul înalt al trainerilor și de faptul că în grupul nostru sunt și medici psihiatri, dar și medici de familie. Sesiunile de instruire mă ajută să fiu mai empatică cu beneficiarul. Să intru în esența problemei. Dacă până acum am fost învățați să ne concentrăm atenția pe boală, conform noii metodologii de lucru pacientul trebuie să fie de fapt în centrul atenției noastre“.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, în Republica Moldova activează 1 647 de medici de familie și 4 526 de asistenți medicali. În raioanele pilot ale proiectului „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ – Cahul, Orhei, Soroca și Cimișlia – sunt încadrați 159 de medici de familie și 585 de asistente.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

MedNews Sursa: TRIMBOS

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Au învățat să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală în forme ușoare Reviewed by on . 20 de formatori vor pregăti 1 000 de medici de familie și asistente medicale, din Moldova, în cadrul Programului de instruire a medicilor de familie și asistent 20 de formatori vor pregăti 1 000 de medici de familie și asistente medicale, din Moldova, în cadrul Programului de instruire a medicilor de familie și asistent Rating: 0
scroll to top