18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

UNFPA susține eforturile naționale în prevenire a cancerului de col uterin

28 ianuarie 2016, 15:54

Deși cancerul de col uterin poate fi prevenit, săptămânal în Republica Moldova decedează din cauza acestei maladii trei femei, comunică UNFPA într-un comunicat de presă ce prezintă testimonialul unei femei de 30 de ani, din Chișinău, care a câștigat lupta cu această maladie.

UNFPA recomandă screening-ul cervical ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a maladiei. Reamintim, în Republica Moldova, screening-ul de col uterin este gratuit, indiferent dacă femeia deține ori nu polița medicală.

Cancerul de col uterin are simptome clinice cu manifestări tardive și se dezvoltă lent. Din aceste raționamente, examenul de screening cervical se face o dată la trei ani și este recomandat tuturor  femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani.

Screening-ul cervical presupune efectuarea testului Papanicolau în cabinetul medicului de familie.  Rezultatele testului Papanicolau pot fi normale sau anormale.  Dacă rezultatele sunt anormale, adică sunt depistate stări precanceroase, medicul de familie va indica efectuarea examenului colposcopic.  În urma rezultatului colposcopic, la necesitate, medicul va recomanda tratamentul specific stării și monitoriza în dinamică sănătatea femeii.

În rezultatul acestor proceduri, care este propriu-zis examenul de screening de col uterin, pot fi prevenite 80% din cazuri de îmbolnăvire de cancer cervical.

Istoria Otiliei, 30 ani, Chișinău, demonstrează că fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit datorită examenelor medicale efectuate la timp. Intervenția și tratamentul medicilor i-au oferit Otiliei șansa să evite maladia și să rămână însărcinată fără a avea complicații sau alte probleme de sănătate.

 

În perioada 24-30 ianuarie 2016 în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU).

În comunicat se mai arată: „UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova, va susține în continuare eforturile naționale în prevenirea cancerului de col uterin prin oferirea expertizei internaționale”.

Notă: Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU) a fost inițiată de Asociația Europeană de prevenire a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat din anul 2009 și se organizează în fiecare an în ultima săptămână a lunii ianuarie.

MedNews Sursa: UNFPA

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cancerul de col uterin poate fi prevenit Reviewed by on . Deși cancerul de col uterin poate fi prevenit, săptămânal în Republica Moldova decedează din cauza acestei maladii trei femei, comunică UNFPA într-un comunicat Deși cancerul de col uterin poate fi prevenit, săptămânal în Republica Moldova decedează din cauza acestei maladii trei femei, comunică UNFPA într-un comunicat Rating: 0
scroll to top