26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » CNAM a obţinut câştig de cauză în procesul cu o companie privată de asigurări
CNAM a obţinut câştig de cauză în procesul cu o companie privată de asigurări

CNAM a obţinut câştig de cauză în procesul cu o companie privată de asigurări

28 ianuarie 2016, 17:55

Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în procesul iniţiat de Compania internaţională de asigurări „ASITO”. Astfel, instanţa a decis că CNAM nu trebuie să-i restituie companiei private suma de bani pretinsă din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru recuperarea costurilor suportate, în perioada 2009-2012, în baza asigurării medicale facultative.

Prin decizia emisă joi, 28 ianuarie, Curtea de Apel Chişinău a constatat că apelul ASITO este neîntemeiat.

„Am mizat pe un proces echitabil, lucru care s-a înfăptuit. Ne bucurăm că a fost evitată o tentativă de subminare a sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală”, a declarat Mariana Gulian, şeful adjunct al Direcţiei Juridice a CNAM, după şedinţa de judecată.

Amintim că, în aprilie 2012, ASITO a acţionat în judecată CNAM, cerând să-i fie achitată o sumă de peste 4 mln 300 mii lei, care ar constitui costul serviciilor medicale prestate în perioada februarie 2009—februarie 2012 de instituţiile medico-sanitare persoanelor asigurate facultativ, în baza contractelor încheiate cu compania privată de asigurări.

În primă instanţă, pe 20 mai 2015, Judecătoria Râşcani din mun. Chişinău a dat câştig de cauză CNAM, respingând cererea ASITO ca fiind nefondată.

Hotărârea Curţii de Apel Chişinău este definitivă şi constituie un precedent în delimitarea asigurării medicale obligatorii de cea facultativă, în condiţiile în care CNAM nu are careva obligaţiuni contractuale faţă de companiile private de asigurări, acestea având contracte încheiate direct cu instituţiile medico-sanitare.

CNAM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM a obţinut câştig de cauză în procesul cu o companie privată de asigurări Reviewed by on . Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în procesul iniţiat de Compania internaţională de asigurări „ASITO”. Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină în procesul iniţiat de Compania internaţională de asigurări „ASITO”. Rating: 0
scroll to top