18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Jurnaliști și medici – prietenie pe muchie de cuțit
Jurnaliști și medici – prietenie pe muchie de cuțit

Jurnaliști și medici – prietenie pe muchie de cuțit

9 februarie 2015, 11:17

Ca să scrii pe teme medicale ai nevoie de curaj și voință. Asta pentru a descifra vocabularul codificat, extrem de complicat, al medicilor – să-l filtrezi și să-l oferi cititorilor într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor.

Trebuie să fii gata să ții piept acuzațiilor din partea unor lucrători din sistemul medical în caz că ai scris un articol în care i-ai pomenit numele într-un context…nu chiar pozitiv.

Un jurnalist în sănătate este nevoit să „cerșească” informația de la medici. Tot mai des auzim expresia „las că vă știu eu pe voi, jurnaliștii…”

Totuși, de cele mai multe ori, scandalurile apărute în presă în care sunt implicați medicii, sunt furnizate…tot de medici, de colegii lor. Și aici intervine partea cea mai complicată cu care se confruntă un jurnalist – să știe să fie echidistant. Să filtreze într-atât informația, încât să rămână doar adevărul… uneori dureros și incomod.

Alina Marin, reporter al Agenției de Presă IPN. În anul 2014 a obținut trofeul pentru jurnalism în sănătate în cadrul Galei Premiilor în Sănătate.

 

 

MedNews: Între jurnaliști și medici se simte un fel de …război rece, neoficial și nedeclarat. Cum s-a ajuns la situația în care un medic spune: „Lasă că vă știm noi pe voi, jurnaliștii…”, iar un jurnalist spune: „Of, medicii aceștia…”? Ce anume a declanșat această neînțelegere?

Alina Marin: Nu știu ce sau cine a declanșat acest ”război rece”, dar știu sigur că medicii prezintă informațiile cu foarte mare frică. Deseori, în discuțiile cu medicii, despre anumite situații sau teme, aceștia mă roagă să nu public ceea ce-mi comunică pentru că se tem de probleme cu cei „de sus”, iar uneori mă roagă să le prezint materialul înainte de publicare. Și chiar dacă imprim discuțiile și reproduc exact citatele, medicii își temperează ulterior declarațiile. Îi înțeleg și nu prea. Medicina este un domeniu complex și, în același timp, imprevizibil. Prin urmare, orice greșeală medicală este, deseori, cu părere de rău, motiv de senzație pentru unii colegi din mass-media. Iată de unde vine această atmosferă „răcoroasă” în relația medic – jurnalist. Nu de puține ori medicii îmi reproșează faptul că aș urmări să fac senzație dintr-un caz tragic. E destul de complicat să-i conving că, de fapt, intenția mea este mult mai nobilă – de a preveni alte tragedii, prin informarea obiectivă a societății despre un anumit caz. Au fost și cazuri când am fost bruscată, fără să mi se ofere posibilitatea de a explica lucrurile. Din păcate, în Moldova, astfel de practici devin tradiționale.

MedNews: De ce știrile negative din domeniul medical sunt mai citite, distribuite și comentate decât cele pozitive?

Alina Marin: Explicația este simplă. În câmpul mediatic din Moldova, din fericire, în ultimii ani au apărut mai multe surse de informare, iar concurența este un lucru  normal, așa că în goana după rating, se acordă prioritate știrilor negative, cu titluri senzaționale/impresionante. Când se întâmplă ceva pozitiv în domeniul medical – e o normalitate.

MedNews: Și nouă, dar și altor colegi ni s-a întâmplat să primim răspunsul „Nu comentez”, în timp ce peste puțin timp îl vezi pe același personaj în studioul unei televiziuni sau apare cu o declarație pentru o altă instituție media. Să înțelegem că medicii din sistem au „favoriți” în mass-media?

Alina Marin: Cu riscul de a-mi pune toți medicii din Moldova în cap, cred că ai dreptate. Unii doctori au favoriți și constat cu regret că oferă cu ușurință declarații instituțiilor de presă „cu acoperire națională”. Și dacă nu lucrezi la o asemenea instituție, te poți pomeni ușor cu „ușa-n nas”. Mă deranjează atitudinea discriminatorie a unor medici față de jurnaliști, dar din fericire avem destui specialiști care acceptă să discute și cu jurnaliștii fără pretenții de vedetă.

MedNews: Ce ar trebui să se schimbe pentru a avea o comunicare eficientă între medici și jurnaliști?

Alina Marin: Cred că un prim pas și, poate, cel mai eficient ar fi crearea unei platforme de discuții, traininguri la care să fie explicate atât limitele și libertățile jurnaliștilor, pe de o parte și a medicilor, pe de altă parte. Fiecare tabără trebuie să știe până unde poate merge, pentru a nu dăuna nici pacienților, nici cititorilor. Jurnaliștii pot fi cei mai buni promotori ai realizărilor din domeniul medicinii, dar numai dacă ar exista o deschidere pentru comunicare și din partea sistemului medical. Anume lipsa de comunicare eficientă complică posibilitatea de promovare a unor evenimente medicale inedite.

MedNews: Eu m-am integrat greu în acest domeniu. Unii colegi și-au dat demisia motivând că a scrie știri din medicină este prea complicat. Tu ești un fel de jurnalist „universal” – scrii știri din toate domeniile. Ce-l face atât de complicat – termenii folosiți sau reticența medicilor,conservatorismul lor?

 Alina Marin: Secretul este să-ți placă ceea ce faci și atât. Dacă accepți provocarea de a scrie știri din medicină, trebuie să fii oarecum călit în ceea ce privește reacția medicilor, care nu întotdeauna vor vorbi cu tine cu plăcere. Îi înțeleg. Sunt și ei oameni, obosesc, mai ales că numărul cadrelor medicale în sistem nu acoperă necesarul și, bineînțeles, acei doctori care au rămas să muncească la noi în țară au preluat pe umerii lor și greutatea muncii colegilor plecați. Dar, ca jurnalist, nu trebuie să te dai bătut la prima ușă închisă în nas de un medic. Se pare că mulți dintre ei nu înțeleg faptul că jurnalism mai înseamnă și operativitate și nu întotdeauna avem timp să așteptăm „să se limpezească apele”. De asemenea, nu cred că terminologia specifică ar trebui să fie motiv pentru un jurnalist să evite să scrie despre medicină. Majoritatea medicilor acceptă cu plăcere să explice jurnaliștilor subtilitățile acestei meserii. Astfel, treptat, intri în temă și chiar începi să regreți că nu ai făcut medicina, ci ai ales jurnalismul.

MedNews: Plagierea, furtul informației , a pozelor. Noi deja ne-am confruntat cu această problemă. Cum putem „lupta” onest cu colegii jurnaliști care „uită” să indice sursa sau chiar fură poza și taie logoul? 

Alina Marin: Inclusiv în Moldova, jurnaliștii se conduc de o serie de reguli „de căpătâi” trecute în Codul deontologic, dar care, cu părere de rău, ori nu sunt cunoscute de toți colegii, ori sunt ignorate. Nu există, deocamdată, o lege împotriva jurnaliștilor „copy-paste”, dar avem un organ independent de responsabilizare a mass-media – Consiliul de Presă. Această structură nu poate aplica amenzi, dar îi poate deconspira prin exemple și descuraja astfel pe jurnaliștii „copy-paste” să mai practice un asemenea mod de a face jurnalism. În cazuri grave, când altfel nu se poate, se poate merge și în instanța de judecată.

MedNews: În ce relație ești cu medicii cărora le soliciți informații? Apelezi la șiretlicuri pentru a obține informații de la ei? Nouă ni s-a creat impresia că așteaptă să fie cocoliți… 

Alina Marin: Nu am relații speciale cu nici unul dintre medicii cu care am colaborat. Secretul l-am spus mai sus. Dacă încercarea de a-i înțelege poate fi considerată cocoleală – înseamnă că, poate, îi cocolesc. Eu încerc, pe cât e posibil, să nu-i stresez. În general, nu cred că șiretlicurile trebuie folosite în meseria noastră. Adevărul iese întotdeauna la iveală și, astfel, un succes de moment poate fi spulberat din prostie.

MedNews: Uneori, în mass-media se face spectacol dintr-o informație. Fiind omul care cunoaște sistemul și știind adevărul care se ascunde în spatele „spectacolului”, reacționezi cumva? Cum prezinți contra-argumentele? 

Alina Marin: Din fericire, lucrez într-o redacție care nu pune accent pe elementul senzațional, dar pe echidistanță, așa că prezint adevărul „nefardat” și fără adaosuri senzaționale.

MedNews: Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a recunoscut că există corupție în sistem și chiar a fost lansată campania „Asigurarea medicală te protejează. Nu da mită!”. Pacienții spun că medicii iau mită. Medicii spun că pacienții nu au dreptate și nici vorbă de mită și corupție în sistem! Cine are dreptate? Cum ai răspunde la această întrebare în calitate de jurnalist și cum ai răspunde în calitate de pacient?

Alina Marin: În calitate de jurnalist cred că orice campanie de informare este binevenită, dar nu cred în eficiența acestora fără a se interveni cu soluții concrete. În cazul medicilor și a corupției din sistemul de sănătate, cauza acestui fenomen nu este lipsa de informație, dar salariile medicilor, care nu le asigură nici pe departe posibilitatea de a se dedica meseriei. Mai mulți medici, rude, se revoltă – sunt împotriva pedepselor pe care le riscă medicii pentru luare de mită și se plâng pe salariile mizere. Ca pacient, din principiu nu dau mită, deoarece am poliță medicală, pentru care achit lunar și vreau să fiu deservită cum se cuvine. Îi înțeleg și pe doctori că le este greu, dar o servitoare care are un salariu de 1300 de lei nu ia mită ca să spele mai bine podelele. Fiecare trebuie să-ți facă meseria și să nu aștepte să fie „mulțumit” cu tot felul de daruri. Ce folos că unul primește bani în semn de mulțumire, iar cel care dă mită rămâne tot mai sărac. Așa nu o să devenim niciodată mai bogați și nu o să ajute nici o campanie de informare. E nevoie de schimbarea mentalității oamenilor.

Reporter: Violeta Colesnic

Foto: Dan Guțu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Jurnaliști și medici – prietenie pe muchie de cuțit Reviewed by on . Ca să scrii pe teme medicale ai nevoie de curaj și voință. Asta pentru a descifra vocabularul codificat, extrem de complicat, al medicilor - să-l filtrezi și să Ca să scrii pe teme medicale ai nevoie de curaj și voință. Asta pentru a descifra vocabularul codificat, extrem de complicat, al medicilor - să-l filtrezi și să Rating: 0
scroll to top