16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » ÎNGRIJORĂTOR! Trei femei sunt răpuse săptămânal de cancerul de col uterin în Moldova
ÎNGRIJORĂTOR! Trei femei sunt răpuse săptămânal de cancerul de col uterin în Moldova

ÎNGRIJORĂTOR! Trei femei sunt răpuse săptămânal de cancerul de col uterin în Moldova

9 februarie 2015, 11:29

Trei femei mor săptămânal în Republica Moldova din cauza cancerului de col uterin. Reprezentantul Fundației ONU pentru populație (UNFPA) în Republica Moldova, Ian McFarlane a explicat în cadrul emisiunii „Offline MedNews” că doar prin eforturi instituționale comune și atitudine specială față de paciente se poate ajunge la rezultate bune.

Invitatul emisiunii a declarat că Institutul Oncologic are un rol vital în tratamentul tumorilor maligne, dar nu poate fi unica instituție responsabilă. „Trebuie să avem oameni în prima linie, care sunt în localități, care se întâlnesc cu femeile. Trebuie să-i implicăm și pe ei. Nu este cazul să se discute cine este mai important”, a menționat Ian McFarlane.

Reprezentantul UNFPA a mai spus că pentru un program eficient de screening al cancerului de col uterin este necesar de a ține cont de mai mulți factori: „E important felul în care femeile sunt tratate, atunci când apelează pentru prima dată la o instituție medicală; felul în care sunt  consultate, felul în care primesc informații, felul în care înțeleg ce se va întâmpla”, a spus McFarlane.

El s-a arătat convins că dacă toți actorii din acest proces vor conlucra, lucrurile se vor schimba în bine. „Cancerul de col uterin este un exemplu bun care confirmă că nu poți înregistra progrese dacă nu colaborezi. Și cred că vestea bună este că în Republica Moldova avem o colaborare tot mai rodnică. Dacă se va munci zilnic asupra acestei probleme, peste doi ani se va putea spune că în Moldova nu mai mor femei din cauza cancerului depistat tardiv, pentru că trăim într-o țară modernă, deși  cu venituri medii, în care am învățat să prevenim cancerul de col uterin”, a spus Mc Farlane.

Potrivit lui Ian Mc Farlane, în 2015 Fondul ONU pentru populație va aduce în Moldova practici internaționale în lupta cu cancerul de col. Datorită UNFPA, câțiva medici moldoveni au beneficiat de stagii în Italia, Irlanda și Turcia pentru a eficientiza tratamentul cancerului de col uterin în Moldova.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
ÎNGRIJORĂTOR! Trei femei sunt răpuse săptămânal de cancerul de col uterin în Moldova Reviewed by on . Trei femei mor săptămânal în Republica Moldova din cauza cancerului de col uterin. Reprezentantul Fundației ONU pentru populație (UNFPA) în Republica Moldova, I Trei femei mor săptămânal în Republica Moldova din cauza cancerului de col uterin. Reprezentantul Fundației ONU pentru populație (UNFPA) în Republica Moldova, I Rating: 0
scroll to top