2 septembrie 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » Moldovenii mor din cauza maladiilor netransmisibile
Moldovenii mor din cauza maladiilor netransmisibile

Moldovenii mor din cauza maladiilor netransmisibile

24 august 2015, 13:45

 

Trei din patru moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile. Acestea constituie 80% din toate bolile înregistrate în Republica Moldova. Cel mai mult moldovenii suferă de bolile cardiovasculare. Rata mortalităţii din cauza maladiilor cardiovasculare depăşeşte 56% și este de 2,3 ori mai mare decât media pe ţările Europene. Pe locul doi în topul maladiilor netransmisibile sunt tumorile oncologice cu 14% din totalul de decese, locul trei îl ocupă bolile digestive cu 9%, locul patru –  bolile respiratorii cronice cu 4,8%, urmate de leziuni şi otrăviri (7,8%) şi diabetul zaharat.

Datele privind mortalitatea din cauza bolilor netransmisibile a Ministerului Sănătății însoțesc Planul de acțiuni pentru anii 2015-2020 privind implementarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al bolilor netransmisibile pe anii 2012-2020 propus spre dezbateri publice.

Pentru a reduce impactul bolilor netransmisibile Ministerul Sănătății și-a propus să-și  concentreze acțiunile pe îmbunătăţirea calității vieţii, sporirea speranţei de viaţă sănătoasă şi a speranţei de viaţă la naştere. „Bolile netransmisibile constituie unul din domeniile de interes major pentru sănătatea publică, iar realizarea ţintei finale privind reducerea morbidităţii, dezabilității şi  mortalităţii premature prin aceste boli a devenit o prioritate pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova”, se spune în nota informativă a proiectului, semnat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În document se mai arată că o parte importantă din anii de viaţă pierduţi în dezabilitate rezultă din cauza bolilor netransmisibile care sunt determinate de factorii de risc comuni care sunt: consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool și lipsa activităţii fizice. În același timp, Ministerul atrage atenția că ccheltuielile pentru serviciile de îngrijire și tratament se măresc constant, devenind o povară socio-economică semnificativă pentru țară.

OMS estimează o creştere cu 17% a deceselor la nivel global în următorii 10 ani,  care vor costa ţările cu venituri mici şi mijlocii 7 trilioane de dolari.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldovenii mor din cauza maladiilor netransmisibile Reviewed by on . Trei din patru moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile. Acestea constituie 80% din toate bolile înregistrate în Republica Moldova. Cel mai mult moldoven Trei din patru moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile. Acestea constituie 80% din toate bolile înregistrate în Republica Moldova. Cel mai mult moldoven Rating: 0

 

scroll to top