2 septembrie 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » Pacienții infectați cu HIV văzuți diferit pe cele două maluri ale Nistrului
Pacienții infectați cu HIV văzuți diferit pe cele două maluri ale Nistrului

Pacienții infectați cu HIV văzuți diferit pe cele două maluri ale Nistrului

25 august 2015, 14:21

 

Persoanele HIV-pozitive din mediul rural au acces mai redus la instituțiile medicale. Aceștia sunt nevoiți să parcurgă, în medie, o distanță de 15 kilometri pentru a ajunge la o instituție medicală în timp ce cei din oraș de 3 kilometri. Cel puțin, așa arată datele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate de comun cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”.

Asigurarea medicală obligatorie a persoanelor cu HIV înregistrează un nivel mai scăzut în comparație cu populația generală. Astfel, doar 54% dintre respondenții de pe malul drept al Nistrului dispun de polița de asigurare medicală, față de 83 la sută în populația generală. Totodată, „respondenții au menționat că nu sunt informați de posibilitatea de a beneficia de un anumit volum de asistență medicală primară și de urgență, indiferent de faptul dacă dețin sau nu polița de asigurare medicală”, arată studiul.

Majoritatea respondenților (96%) au vizitat o instituție specializată pe HIV cel puțin o dată la 6 luni. În general, respondenții studiului au menționat că atitudinea generală a personalului medical a fost bună sau foarte bună atunci când s-au adresat în instituțiile medicale.

La nașterea ultimului copil, femeile s-au confruntat cu anumite probleme. Femeile respondente din partea dreaptă a Nistrului au plasat pe primul loc teama pentru sănătatea proprie și cea a copilului, din următoarele motive: indiferența medicului (61%), faptul de a fi ignorată (47%), faptul de a fi învinuită de statutul HIV (44%). Printre femeile respondente din stânga Nistrului, faptul de a fi ignorată de personalul medical a acumulat ponderea maximă a răspunsurilor afirmative (45%).

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pacienții infectați cu HIV văzuți diferit pe cele două maluri ale Nistrului Reviewed by on . Persoanele HIV-pozitive din mediul rural au acces mai redus la instituțiile medicale. Aceștia sunt nevoiți să parcurgă, în medie, o distanță de 15 kilometri pen Persoanele HIV-pozitive din mediul rural au acces mai redus la instituțiile medicale. Aceștia sunt nevoiți să parcurgă, în medie, o distanță de 15 kilometri pen Rating: 0

 

scroll to top