2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » NOU! Acum poți depista HIV cu telefonul mobil
NOU! Acum poți depista HIV cu telefonul mobil

NOU! Acum poți depista HIV cu telefonul mobil

6 februarie 2015, 9:31

Un accesoriu pentru telefoanele inteligente poate să depisteze sifilisul şi virusul HIV, cel care declanșează SIDA, în mai puţin de 15 minute, cu aceeaşi eficienţă pe care o are un laborator medical performant.

Este nevoie de o picătură de sânge, prelevată de micuţul aparat, de care se ocupă apoi o aplicaţie pentru telefonul mobil inteligent. Samuel Sia, profesor de inginerie biomedicală de la Universitatea Columbia din Statele Unite, a condus un program-test pe un eşantion de 96 de pacienţi din Rwanda, iar rezultatele studiului său au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

Noul dispozitiv prezintă două avantaje majore. El costă doar 34 de dolari, în timp ce echipamentul medical obişnuit din laboratoare costă 18.000 de dolari. În plus, dispozitivul se autoalimentează prin conectarea la telefonul mobil şi nu necesită branşarea la prizele electrice, acesta fiind un avantaj major în coordonarea programelor de testare din zonele sărace şi lipsite de electricitate.

Potrivit profesorului Samuel Sia, utilizatorul nu are nevoie să deţină competenţe tehnice pentru a utiliza acest aparat. O prezentare de o jumătate de oră va fi suficientă pentru ca oamenii să poată folosi aparatul şi să interpreteze rezultatele.

În ţările în curs de dezvoltare, informatica şi internetul nu au „decolat” în anii 1990-2000, în special din cauza lipsei de echipamente şi a infrastructurii. Numeroase ţări au trecut direct la telefonul mobil şi „migrează” în prezent spre telefonul mobil inteligent (smartphone). Potrivit IDC, un prestigios institut american de cercetări de piaţă, vânzările de telefoane inteligente din ţările în curs de dezvoltare s-au triplat în ultimul trimestru al anului 2014 în comparaţie cu perioada echivalentă din anul precedent. Întrucât numeroase smartphone-uri sunt deja comercializate la preţuri sub 50 de euro, această tendinţă ar trebui să continue şi în anii următori. Potrivit cabinetului Informa, un african din trei va deţine un smartphone în 2017.

Adaptare pentru MedNews de Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
NOU! Acum poți depista HIV cu telefonul mobil Reviewed by on . Un accesoriu pentru telefoanele inteligente poate să depisteze sifilisul şi virusul HIV, cel care declanșează SIDA, în mai puţin de 15 minute, cu aceeaşi eficie Un accesoriu pentru telefoanele inteligente poate să depisteze sifilisul şi virusul HIV, cel care declanșează SIDA, în mai puţin de 15 minute, cu aceeaşi eficie Rating: 0
scroll to top