16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Vene roșii vizibile pe față = afecțiune gravă a ficatului.
Vene roșii vizibile pe față = afecțiune gravă a ficatului.

Vene roșii vizibile pe față = afecțiune gravă a ficatului.

20 decembrie 2014, 14:31

Sunt puține semne care arată existența problemelor la ficat. Este un organ extrem de important pentru funcționarea și sincronizarea corecta a proceselor din corpul nostru, indispensabile vieții. Ficatul are rol de filtru al organismului: purifică și elimină toxinele acumulate din mâncarea, băuturile sau medicamentele pe care le utilizăm în orice moment al zilei. De asemenea, ficatul mai are rol și în distribuția sângelui circulant în organism și de depozitare a unor vitamine, minerale și a glucozei.

De obicei, bolile de ficat nu prezintă semne și simptome specifice, dar este bine să fie investigat orice indiciu care ne poate arăta acest lucru. Fiind un organ vital, orice semn de îmbolnăvire trebuie să ne trimită la medic pentru efectuarea unei consultații și a unui set complet de analize.

SEMNAL 1: Oboseala, durerea în partea dreaptă, pierderea în greutate

Toate acestea indica un ficat gras, înconjurat de grăsime, în special la persoanele obeze sau la cele care au un nivel de colesterol ridicat.

SEMNAL 2: Pielea și ochii cu tentă gălbuie

Acestea apar atunci când ficatul nu reușește să proceseze bilirubina, o substanță galbenă rezultată din distrugerea hematiilor, care ajunge în ficat și la nivelul căruia va suferi diverse modificări. Celulele ficatului nu vor mai putea excreta bilirubina care va rămâne în sânge și va determina colorarea pielii. Această boala se numește icter, dar poate fi și un semn de hepatită sau ciroză. Este, de fapt, singurul semn specific îmbolnăvirii ficatului. Dacă este asociat cu simptome de gripă, va fi necesară investigarea pentru a determina dacă este vorba de o afecțiune a vezicii biliare sau de o hepatită.

SEMNAL 3: Scăderea poftei de mâncare

Este un semn comun al bolilor de ficat și va duce, inevitabil, la o scădere în greutate, mai ales dacă este însoțită de vărsături, diaree și greață.

SEMNAL 4: Prezența scaunelor decolorate

În cazul blocării secreției pigmenților bilei, scaunul persoanei afectate va fi deschis la culoare. În mod natural, scaunul este închis la culoare datorită acestor pigmenți.

SEMNAL 5: Steluțe vasculare

Acestea sunt niște vase de sânge mici, roșii, vizibile prin piele, localizate pe față și în partea superioară a corpului și indică o afectare mai gravă a ficatului.

SEMNAL 6: Sentimentul de plenitudine

Prezent la nivelul părții drepte a abdomenului, se asociază cu umflarea zonei respective.

SEMNAL 7: Abdomenul mărit în volum

Se manifestă ca urmare a retenției de lichide sau a creșterii în dimensiuni a ficatului.

Alte semne care avertizează asupra existenței unei boli de ficat sunt:

  • O ușoară creștere a temperaturii corpului;
  • Setea și urinarea excesive și frecvente.

Acestea sunt semnele mai multor boli, dar pot fi prezente și în afecțiunile ficatului.

Sănătatea ficatului poate fi păstrată ușor, prin adoptarea și respectarea unui stil de viață corect. Se va pune mare preț pe alimentele consumate, se vor alege cele de calitate, cât mai naturale, fără coloranți sau conservanți. Fructele și legumele vor fi spălate foarte bine înainte de consum. Sunt recomandate exercițiile fizice constante și reducerea consumului de alcool.

Adaptare pentru MedNews, Gabriel Stănculescu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Vene roșii vizibile pe față = afecțiune gravă a ficatului. Reviewed by on . Sunt puține semne care arată existența problemelor la ficat. Este un organ extrem de important pentru funcționarea și sincronizarea corecta a proceselor din cor Sunt puține semne care arată existența problemelor la ficat. Este un organ extrem de important pentru funcționarea și sincronizarea corecta a proceselor din cor Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top