14 septembrie 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Digest » Află care este ora ideală de începere a programului zilei
Află care este ora ideală de începere a programului zilei

Află care este ora ideală de începere a programului zilei

11 septembrie 2015, 14:30

Cercetătorii de la Oxford au aflat, în urmă unui studiu, că ora 9 dimineaţă este nepotrivită pentru a începe programul zilei, fiind similară cu o tortură pentru organism. E motivul pentru care mulţi angajaţi se îmbolnăvesc, sunt extrem de obosiţi şi stresaţi, susţin ei.

Potrivit studiului, ora de începere a lucrului ar trebui să se afle în strânsă legătură cu ceasul nostru intern. Iar potrivit acestuia, până la vârstă de 55 de ani, ora 9 nu este una la care ar trebui deja să muncim. Faptul că, totuşi, cei mai mulţi angajaţi încep la această ora programul, sfârşindu-l la 17.00, face că performanţele să fie slabe, starea de spirit una deloc bună, la fel că şi sănătatea mintală, relatează The Telegraph.

Dr. Paul Kelley, de la Universitatea Oxford, atrage atenţia că ar trebui că societatea să fie reformată din acest punct de vedere, iar cursurile la şcoală să înceapă mai târziu, la fel şi programul de lucru, pentru a fi în ton cu ceasul nostru biologic.

Experimentele au arătat că un elev de 10 ani nu se va concentra suficient în clasă înainte de 8:30 dimineaţă. În mod similar, unul de 16 ani nu ar trebui să se afle în banca înainte de 10 dimineaţă, în timp ce studenţii ar trebui să aibă primul curs cel mai devreme la 11:00.

O simplă schimbare de program ar însemna performanţe şcolare mult crescute, susţine acesta, în trecut profesor de şcoală generală. Cât despre companiile care îşi forţează angajaţii să vină la muncă înainte de ora 10:00, acestea pur şi simplu le fac rău angajaților, cauzându-le probleme de sănătate. Potrivit cercetătorului, e un efort extrem de mare pentru organism, fiind afectate atât psihicul, cât şi starea fizică a corpului.

„Nu ne putem schimbă ritmul de 24 de ore. (…) Corpul e „setat” după răsărit şi nici nu suntem conştienţi de asta”, a mai spus acesta.

Există sau nu o legătură între hipertensiune şi lipsa somnului?

În mod practic nu poţi cere organelor, cum ar fi ficatul sau inima, să-şi schimbe „programul”, a explicat cercetătorul. Mergând pe acest raţionament, Dr. Paul Kelley susţine că „Lipsa somnului este o tortură”.

De-a lungul timpului, nenumărate studii au arătat că somnul insuficient are serioase repercusiuni asupra sănătăţii. O singură săptămâna în care se doarme mai puţin de şase ore pe noapte duce la 711 de schimbări în funcţionarea genelor.

Sunt afectate performanţele, atenţia, memoria pe termen lung, iar persoana e mai atrasă de droguri şi alcool. Se ajunge în scurt timp la extenuare, frustrare, anxietate, furie, impulsivitate, îngrăşare, un comportament ce presupune asumarea multor riscuri, o tensiune arterială crescută, o imunitate scăzută, stres şi înrăutăţirea sănătăţii mintale.

Adaptare pentru MedNews după The Telegraph

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Află care este ora ideală de începere a programului zilei Reviewed by on . Cercetătorii de la Oxford au aflat, în urmă unui studiu, că ora 9 dimineaţă este nepotrivită pentru a începe programul zilei, fiind similară cu o tortură pentru Cercetătorii de la Oxford au aflat, în urmă unui studiu, că ora 9 dimineaţă este nepotrivită pentru a începe programul zilei, fiind similară cu o tortură pentru Rating: 0
scroll to top