18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Se schimbă regulile de intrare în lisa medicamentelor compensate
Se schimbă regulile de intrare în lisa medicamentelor compensate

Se schimbă regulile de intrare în lisa medicamentelor compensate

7 septembrie 2015, 16:37

Ca urmare a constatării unor ambiguități care grevau asupra procesului de accesibilitate la medicamentele compensate, Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină au semnat, pe 24 iulie curent, un nou Regulament privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM). Acesta a intrat în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial din 4 septembrie 2015.

Noul regulament stabileşte principiile de compensare a medicamentelor din fondurile AOAM, procedura de elaborare şi modificare a listei medicamentelor compensate, criteriile de includere şi excludere din listă, modul de organizare a Consiliului şi Secretariatului pentru includerea/excluderea medicamentelor compensate din fondurile AOAM.

Perfecţionarea mecanismului de includere a medicamentelor în lista celor compensate, asigurarea transparenţei procesului, includerea în listă a produselor farmaceutice de calitate, sigure şi cost-eficiente, precum și o mai mare accesibilitate a populaţiei la medicamente compensate sunt obiectivele documentului.

Modificările la regulament se referă la componenţa și modalitatea de depunere a dosarului de includere a medicamentului în lista celor compensate. De asemenea, prevede și extinderea atribuţiilor Secretariatului, dar și stabilirea nivelului de compensare a medicamentelor.

Potrivit noului regulament, cererea pentru includerea unui medicament în lista celor compensate este depusă de către producător sau reprezentantul oficial al acestuia, ori de către întreprinderea care importă şi/sau distribuie medicamente. Anterior, cererea era depusă de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

O altă modificare se referă la Secretariatul pentru includerea/excluderea medicamentelor compensate. În cadrul Secretariatului vor putea fi cooptaţi, la necesitate, şi specialişti din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale și ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.

Actualul document mai prevede și că procentul de compensare a medicamentelor din fondurile AOAM va fi stabilit de Consiliu, derivând din priorităţile stabilite de politicile de sănătate, precum şi de gravitatea maladiilor.

În premieră, anual se va evalua nivelul de acces al populaţiei la medicamente compensate, rezultatul acestui studiu având rolul de a îmbunătăți în continuare mecanismul de subvenționare a produselor farmaceutice în tratamentul de ambulatoriu.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Se schimbă regulile de intrare în lisa medicamentelor compensate Reviewed by on . Ca urmare a constatării unor ambiguități care grevau asupra procesului de accesibilitate la medicamentele compensate, Ministerul Sănătății și Compania Națională Ca urmare a constatării unor ambiguități care grevau asupra procesului de accesibilitate la medicamentele compensate, Ministerul Sănătății și Compania Națională Rating: 0
scroll to top