14 august 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Centrele de sănătate publică cer o întâlnire cu Mircea Buga după ce le-a fost tăiată finanțarea
Centrele de sănătate publică cer o întâlnire cu Mircea Buga după ce le-a fost tăiată finanțarea

Centrele de sănătate publică cer o întâlnire cu Mircea Buga după ce le-a fost tăiată finanțarea

28 aprilie 2015, 8:40

Centrele de Sănătate Publică (CSP) solicită o întrevedere cu ministrul Sănătății, Mircea Buga. Șefii centrelor au expediat demersuri la Sindicatul „Sănătatea” pentru a intermedia întâlnirea cu ministerul. Lucrătorii medicali sunt nemulțumiți de reducerea bugetului pentru anul 2015 care a dus la tăieri de salarii și la probleme financiare.

În luna martie, Ministerul Sănătății a expediat centrelor „scrisori de constrângere bugetară”. „În conformitate cu constrângerile bugetare actuale, cauzate de conjunctura economico-financiară și internă nefavorabilă, Ministerul Sănătății solicită în regim de urgență, prezentarea către medicii-șefi a noilor scheme de încadrare a centrelor de sănătate publică, începând cu 1 aprilie 2015, în limitele mijloacelor bugetare prevăzute în bugetul provizoriu”, se arată în document.

În rezultat, în toate aceste centre au apărut probleme privind posibilitatea salarizării angajaților pe mai multe funcții. „În CSP Ocnița, acest lucru cauzează imposibilitatea de a salariza funcțiile ocupate prin cumul. Nu avem acoperire financiară, devine imposibil de a organiza și efectua unele activități în domeniul supravegherii sănătății publice”, scrie în demersul trimis de CSP Ocnița.

„Momentan, salariul tarifar este mai mic decât coșul minim de consum. Măsurile preconizate de Ministerul Sănătății nu au fost negociate cu Sindicatul „Sănătatea” și contravin convenției colective pe anii 2014-2017. Acestea duc la înrăutățirea asigurării populației cu servicii sanitaro-epidemiologice”, se spune în alt demers.

„În pofida faptului că salariul angajaților centrelor de sănătate publică este semnificativ mai mic decât salariile angajaților instituțiilor medico-sanitare, prin măsurile preconizate, cele din urmă se micșorează și mai mult”. Astfel, fiecare Centru de Sănătate a cerut o întâlnire cu toți președinții comitetelor sindicale și factorii de decizie din Ministerul Sănătății. „Am trimis la Ministerul Sănătății o scrisoare cu solicitarea de a pune în discuție problemele și nemulțumirile cu care se confruntă lucrătorii Centrelor de Sănătate Publică. Mâine ne vom întâlni cu ministrul, miniștrii adjuncți, toți conducătorii centrelor, adjuncții lor și reprezentanți ai Sindicatelor. Întâlnirea se va axa pe dezvoltarea serviciului de sănătate publică. Ei sunt nemulțumiți pentru că le-a fost redusă finanțarea cu 13 milioane de lei. I-au lăsat pe toți pe un salariu, le-au exclus posibilitatea de a înlocui colegii care lipsesc”, a declarat pentru MedNews președintele Sindicatului „Sănătatea”, Victor Benu.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Centrele de sănătate publică cer o întâlnire cu Mircea Buga după ce le-a fost tăiată finanțarea Reviewed by on . Centrele de Sănătate Publică (CSP) solicită o întrevedere cu ministrul Sănătății, Mircea Buga. Șefii centrelor au expediat demersuri la Sindicatul „Sănătatea” p Centrele de Sănătate Publică (CSP) solicită o întrevedere cu ministrul Sănătății, Mircea Buga. Șefii centrelor au expediat demersuri la Sindicatul „Sănătatea” p Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top