10 august 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » CNAM: Centrul de Diagnostic a aplicat un management defectuos
CNAM: Centrul de Diagnostic a aplicat un management defectuos

CNAM: Centrul de Diagnostic a aplicat un management defectuos

7 august 2015, 11:50

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va evalua Centrul Republican de Diagnostic pentru a vedea dacă a îndeplinit condițiile contractului de prestare a serviciilor. Reacția CNAM a venit după ce Centrul a anunțat că nu va mai face programări până la sfârșitul anului pentru pacienții cu poliță medicală pentru că și-ar fi îndeplinit condițiile contractuale.

CNAM a încheiat pentru anul curent cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) un contract de prestare a serviciilor medicale în valoare de 45 milioane lei. În iunie 2015 a fost semnat un acord adiţional, care prevede majorarea cu 6 milioane de lei a sumei contractate. Astfel, valoarea totală a contractului semnat pentru acest an cu CRDM este de 51 milioane lei.

„În consecinţă, în şapte luni ale anului curent, CRDM a prestat servicii în valoare de 38 milioane 600 mii lei şi a depăşit cu 11 milioane 310 mii lei suma contractată pentru perioada respectivă. La această situaţie s-a ajuns ca urmare a managementului defectuos al instituţiei. Planificarea volumului de servicii medicale în baza contractului semnat este responsabilitatea managerului instituţiei medicale”, a explicat CNAM pentru MedNews.

Medicii și experții economici ai Companiei urmează să facă o evaluare a modului în care CRDM a îndeplinit condiţiile contractului încheiat între cele două părţi. Evaluarea se va axa şi pe nivelul de valorificare a mijloacelor financiare prevăzute în contract, dar şi pe motivele care au dus la nerespectarea planului de prestare a serviciilor medicale.

Totodată, CNAM aduce la cunoştinţa beneficiarilor sistemului de asigurare medicală obligatorie că pentru acest an au fost semnate contracte similare şi cu alţi peste 40 de prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă din toată țara.

Directorii spitalelor raionale din țară susțin că au primit scrisori de înștiințare de la Centrul de Diagnostic și că trebuie să găsească urgent o soluție pentru a continua investigarea pacienților. Mulți dintre ei au declarat pentru MedNews că de rând cu CRDM au semnat contracte și cu alte instituții de diagnosticare. „Noi putem semna contracte de prestare a serviciilor din contul resurselor financiare ale instituției în caz de necesitate. Noi și anterior am procedat așa”, a menționat directorul Spitalului raional Hâncești, Petru Ciubotaru.

„Acum examinăm toate posibilitățile, unde putem trimite pacienții pentru investigații. Mai departe, vom coordona cu CNAM această situație pentru a vedea care instituții de diagnosticare mai sunt contractate de Companie”, a afirmat directorul Spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov.

Directorul Spitalului raional din Călărași, Silvia Bobescu, a spus că „pacienții care sunt programați la Centrul de Diagnostic nu pot să nu fie investigați. Noi avem contracte de prestare a serviciilor și cu alte instituții medicale și vom redirecționa pacienții la acestea”.

„Pacienții din raion mergeau la Centrul Republican, iar cei din staționar mergeau la altă instituție de diagnosticare și până acum. Este foarte urât ce s-a întâmplat, pentru că și așa noi facem o selecție foarte riguroasă pentru a trimite pacienții la investigații. Acum ne vom adresa la Ministerul Sănătății, deoarece nu putem rezolva această problemă singuri”, a comunicat pentru MedNews directorul Spitalului raional Ungheni, Lidia Crăciun.

Oamenii simpli au reacționat dur la această informație. Pe pagina noastră de Facebook oamenii s-au indignat și au scris că este o încălcare gravă a drepturilor pacientului. „Jale mare în ţară asta pentru oamenii de rând. Pentru ce ne mai reţine impozit din salariu dacă nu folosim poliţa nicăieri?(…) Dacă am poliţa și nu o folosesc DELOC, de ce ar trebui sa plătesc pe ea?!”, a comentat Dorina Coban.

„S-au cam lăcomit cei de la acest Centru. Au făcut înțelegeri cu responsabilii din policlinici și acum pacienții sunt îndreptați acolo. În ritmul acesta, se epuizează tot fondul și la anul trebuie mărită din nou prima de asigurare medicală”, s-a indignat Ion Bunescu.

La sfârșitul lunii iulie Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a anunțat că suspendă de la 1 august 2015 programarea și investigarea pacienților cu poliță medicală. Cei programați până la sfârșitul anului urmează să fie investigați conform programării.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM: Centrul de Diagnostic a aplicat un management defectuos Reviewed by on . Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va evalua Centrul Republican de Diagnostic pentru a vedea dacă a îndeplinit condițiile contractului de presta Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va evalua Centrul Republican de Diagnostic pentru a vedea dacă a îndeplinit condițiile contractului de presta Rating: 0
scroll to top