22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat între sistemele de sănătate american și moldovenesc
Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat între sistemele de sănătate american și moldovenesc

Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat între sistemele de sănătate american și moldovenesc

27 mai 2016, 18:26

Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat mai strâns între sistemele de sănătate american și moldovenesc pentru a îmbunătăți practica medicală curentă și viitoare. Concluzia a fost făcută în cadrul lecției publice pentru medici și mediciniști despre etica medicală susținută de profesorul în filosofie și studii globale de sănătate de la Allegheny College din Statele Unite ale Americii, Steven Farrelly-Jackson. „Sperăm că lecția domnului profesor să fie ca un început al unui frumos parteneriat și o legătură și mai strânsă între sistemele noastre de sănătate”, a menționat în cadrul lecției Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP).

După ce a făcut o incursiune în domeniul eticii medicale din SUA, profesorul american s-a axat mai mult pe subiectul de încetare a tratamentului de menținere a vieții în cazul pacienților terminali, prezentând cazuri concrete din practica sa. „În situații în care pacientul suferă de afecțiuni severe, iar calitatea vieții lor nu mai poate fi îmbunătățită pentru că sunt intubați, trebuiesc luate decizii cu privire la deconectarea acestuia de la aparatele care-l menține în viață. Uneori această solicitare vine din partea rudelor, alteori – din partea medicilor. În ambele cazuri, însă trebuie să fii critic și să iei în calcul faptul că decizia ar putea fi greșită”, explică specialistul.

În astfel de situații, decizia este primită în comisiile de etică din spitale, ceea ce permite studierea și analizarea situațiilor din mai multe perspective, inclusiv al eticii și legislației. Potrivit lui Steven Farrelly-Jackson, comisiile de etică din spitalele americane sunt multidisciplinare, iar între specialiști sunt: bioeticieni, lucrători sociali, medici, administratori de spital și juriști.

Practica SUA  are prevederi legale de nivel federal privind actul de autodeterminare a pacientului, în care se stipulează că pacientul are dreptul să ia decizii cu privire la sănătatea sa, inclusiv să formuleze doleanțe pentru situațiile potențiale în viitor. Totodată, există și legi la nivel de state cu abordări mai subiective, cum ar fi cea din statul Pensilvania,  în care o persoană apropiată determină ce și-ar fi dorit pacientul.

Subiectul cu impact major asupra încrederii în sistemul de sănătate și relația medic-pacient este foarte discutat în privința reglementărilor normative și în rândurile comunității medicale autohtone. Conferențiarul universitar la ȘMSP, specialist în domeniul eticii medicale Rodica Gramma este de părere că în acest sens legislația Republicii Moldova lasă loc de interpretări și trezește dileme din cauza golurilor normative. „Nu este clar dacă poate fi încetat tratamentul de menținere a vieții în cazul pacienților fără șanse de recuperare și cine poate lua decizii în acest sens (n.r – rudele, medici ș.a.)”, susține expertul național.

Lecția publică a trezit un viu interes din partea auditoriului chiar la prima vizită la ȘMSP a USMF „Nicolae Testemițanu” a delegației americane de la Allegheny College condusă de Steven Farrelly-Jackson care a promis că aceasta va avea continuitate.

MedNews Sursa: USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat între sistemele de sănătate american și moldovenesc Reviewed by on . Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat mai strâns între sistemele de sănătate american și moldovenesc pentru a îmbunătăți practica medicală curent Etica medicală ar putea fi un subiect de parteneriat mai strâns între sistemele de sănătate american și moldovenesc pentru a îmbunătăți practica medicală curent Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top