31 octombrie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Ion Moldovanu: „Muzica ajută la deblocarea imaginației și atenuează depresia”
INTERVIU// Ion Moldovanu: „Muzica ajută la deblocarea imaginației și atenuează depresia”

INTERVIU// Ion Moldovanu: „Muzica ajută la deblocarea imaginației și atenuează depresia”

26 martie 2015, 9:23

Pe 27 martie, va avea loc un concert neobișnuit: „Muzica – sănătatea spiritului”. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie va testa, în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, efectele muzicii asupra corpului și psihicului uman. Programul muzical va include două mari simfonii: Brahms – Simfonia nr. 4 în Mi minor și Mozart – Simfonia nr. 35 în Re major. Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Mihail Agafița. Partea medicală a proiectului este însă „dirijată” de doctorul habilitat în medicină, profesorul și neurologul Ion Moldovanu. Cu el am discutat despre acțiunea muzicii asupra creierului uman, dar și despre ce îi așteaptă pe cei care vor merge la concertul de vineri.

MedNews: Ce beneficii aduce muzica din punct de vedere medical? Ce boli pot trata melodiile?

Ion Moldovanu: Muzica are o influență majoră asupra psihicului, a emoțiilor și asupra multor structuri cerebrale ale creierului. Un moment neobișnuit și intrigant în terapia prin muzică este faptul că atunci când omul ascultă muzică sau chiar și-o imaginează, în timp ce cântă cu vocea sau la instrument, implică un număr mai mare de centre decât altă activitate psihologică, chiar decât vorbirea. Muzica este legată cu componenta emoțională. Când omul se află într-o stare de creație sau percepere a muzicii, toate centrele încep a comunica între ele, se creează o adevărată constelație de conexiuni. Aceste conexiuni acționează asupra omului și a stărilor lui. În mod normal, omul are o fantezie bogată, dar în cazul unui stres sau a unei decepții imaginația se inhibă. Muzica ajută la deblocarea imaginației și la calmarea agresivității. În afară de simularea personalității, mai are și un efect fiziologic benefic, fiindcă încep a acționa simultan diferite părți ale creierului, ceea ce duce la armonizare și la auto-vindecarea omului. Așadar, cu ajutorul muzicii grijile dispar, depresia se atenuează, apare pofta de viață, durerea fizică se diminuează esențial, tensiunea arterială scade, iar imunitatea crește.

MedNews: Efectul benefic îl oferă doar muzica clasică sau orice muzică ce place? Există și muzică care dăunează?

Ion Moldovanu: În principiu, efectul terapeutic îl oferă toată muzica de calitate. Muzica poate fi vizualizată și, atunci când omul „vede” muzica cu ochii închiși, sunt implicate toate spectrele imaginației. Aceste imagini chiar pot schimba ritmul encefalogramei. Desigur, există și muzică agresivă care la fel stimulează creierul, dar în alt spectru emoțional. Însă în terapia prin muzică genurile agresive nu se folosesc. Cel mai bun calmant și antidepresiv este Mozart. Muzica lui, bunăoară, poate fi exprimată și în formule matematice – atât de armonioasă, logică și profundă este. Pentru a stimula talentul, motivația și imaginația, este bine să ascultăm Beethoven, Brahms și Prokofiev. Acum există o adevărată farmacie a muzicii, ce piese sunt necesare la diverse stări și ce efecte au.

MedNews: Toți oamenii percep la fel muzicoterapia?

Ion Moldovanu: Subiecții selectați pentru terapia prin muzică trebuie aleși, pentru că nu toți au același nivel de cultură. Dacă omul nu are dezvoltat gustul muzical, melodiile îl vor irita, mai ales cele simfonice. El nu poate descifra mesajul. Ei bine, în aceasta constă problema mare a muzico-terapiei: cum să alegi corect omul și cum să tratezi melodic problema de care suferă.

MedNews: Creierul muzicienilor se deosebește cumva de creierul oamenilor „nemuzicali” care ascultă mai rar piese?

Ion Moldovanu: Cu siguranță! Sunt studii care arată că în creierul muzicienilor se activează alte zone pe lângă cele ale unui om fără experiență muzicală bogată. I se implică mai multe centre cerebrale, anume cele care generează stări emoționale pozitive. Un om care nu are experiență muzicală are un alt pattern de legături dintre centre. Altă observație interesantă este că grosimea unor zone ale scoarței cerebrale la muzicieni este alta decât la ceilalți oameni.

MedNews: Publicul prezent la concert va trebui să răspundă la niște chestionare. În ce vor consta ele?

Ion Moldovanu: La concert vor fi două piese. Prima va fi simfonia a patra a lui Brahms în Mi minor, cu durata de 40 de minute. Până la simfonie, vom informa publicul cum să asculte corect muzica pentru a beneficia de un efect terapeutic. Persoanele din sală vor fi îndemnate să încrucișeze mâinile și picioarele și să închidă ochii pentru a stimula imaginația și să respire adânc. Asta îi va ajuta să perceapă muzica nu doar din punct de vedere emoțional, ci și psihofiziologic. După aceea, echipa noastră de medici va distribui tuturor spectatorilor chestionare. În prima parte, oamenii vor trebui să răspundă ce sentimente le-a provocat muzica și să încercuiască: dragoste, speranță, bucurie, etc. Prin partea a doua a chestionarului vrem să aflăm ce stări speciale a cauzat simfonia, de exemplu „parcă pluteam”, „simțeam corpul mai ușor” și altele. Asta ne va ajuta să înțelegem legătura dintre psihic și corp. Partea a treia va conține datele despre respondent: sexul, vârsta, dacă are studii muzicale sau nu și chiar dacă a consumat sau nu alcool înainte de concert. Dacă vor fi interesați de muzicoterapie, îi vom îndemna să sune la un număr de telefon indicat.

MedNews: Aceste date vor fi utilizate ulterior în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie?

Ion Moldovanu: Acesta este un studiu-pilot, un screening care ne va ajuta să înțelegem cum este publicul nostru, cât de sensibil este și ce emoții le-a trezit muzica. Acest concert face parte dintr-un proiect al INN despre tratamentul nemedicamentos și, prin intermediul lui, vrem să popularizăm metoda de tratament prin muzică care, cu părere de rău, nu se utilizează atât de frecvent cum ar fi trebuit.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Ion Moldovanu: „Muzica ajută la deblocarea imaginației și atenuează depresia” Reviewed by on . Pe 27 martie, va avea loc un concert neobișnuit: „Muzica – sănătatea spiritului”. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie va testa, în incinta Filarmonicii N Pe 27 martie, va avea loc un concert neobișnuit: „Muzica – sănătatea spiritului”. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie va testa, în incinta Filarmonicii N Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top